In urma acestei decizii, INPPA a anuntat ca va reorganiza activitatea in privinta formarii initiale a avocatilor stagiari si a formarii profesionale continue a avocatilor.
Printre criteriile care stau la baza deschiderii centrelor teritoriale se numara existenta unor sali de curs si biblioteci functionale.
Formare initiala in doua etape
Formarea initiala a avocatilor stagiari va fi de doi ani, impartita in doua etape, si se va finaliza cu un examen de absolvire.
Intr-o prima etapa, pregatirea profesionala initiala a avocatilor aflati in primul an de stagiatura se va realiza in cadrul formelor de exercitare a profesiei, in baza unui caiet de sarcini. Caietul de sarcini va contine standardul minimal de formare profesionala initiala si va fi elaborat si transmis avocatilor indrumatori de catre INPPA.
Consiliile barourilor vor analiza in ce masura a fost respectat caietul de sarcini si vor hotari promovarea stagiarilor in cea de-a doua etapa a pregatirii profesionale initiale.
In a doua etapa, pregatirea profesionala initiala a avocatilor aflati in al doilea an de stagiatura se va realiza si in cadrul centrelor teritoriale ale INPPA de pe langa barourile din care fac parte stagiarii.
Formare profesionala continua on-line
In privinta formarii profesionale continue, INPPA a anuntat ca va organiza cursuri, seminarii, reuniuni, conferinte, congrese si „orice alta forma apta a realiza actualizarea cunostintelor juridice si a tehnicilor de exercitare a profesiei”.
Totodata, INPPA va asigura mijloace de pregatire on-line si va coopera cu institutii de invatamant sau institutii de realizare a pregatirii profesionale in domenii conexe activitatii profesiei de avocat.
Printre institutuiile vizate se numara si Institutul National al Magistraturii, Institutul National de Expertize Criminalistice sau Institutul National de Criminologie.
Potrivit statutului sau, INPPA se afla in subordinea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si are sediul central in Bucuresti.
Sursa: www.inppa.ro
Comentarii articol (2)