Domnul Cristian Diaconescu a subliniat faptul ca, prin semnarea acestui Protocol se marcheaza un pas important în drumul spre finalizarea acestui proces de implementare a noii legislatii, pas a carui relevanta este data în special de concretetea masurilor prevazute în acest document.
Protocolul are ca obiect aspecte ce tin de:
- activitatea curenta ce urmeaza a fi desfasurata de catre CSM, respectiv modalitatea de transmitere a lucrarilor aflate în curs de solutionare care se refera la atributii trecute în sarcina CSM.
- Asigurarea resurselor umane necesare desfasurarii activitatii CSM. Ministerul Justitiei va pune la dispozitia CSM un numar corespunzator de persoane din structurile sale, compus din consilieri juridici, functionari publici si personal contractual care sa asigure îndeplinirea de catre CSM a atributiilor ce îi revin potrivit noilor acte normative, în conditii de calitate si eficienta. · Cu privire la mijloacele materiale si financiare, Ministerul Justitiei se obliga sa puna la dispozitia personalului afectat activitatii Consiliului Superior al Magistraturii mobilierul, aparatura tehnica si de calcul, precum si resursele umane, materiale si financiare necesare functionarii si întretinerii acestora. Totodata, Ministerul Justitiei se obliga:
- Sa asigure plata utilitatilor pentru administrarea actualului sediu al CSM.
- Contravaloarea prestatiilor pentru asigurarea site-ului CSM - Contravaloarea cheltuielilor de protocol ale CSM.
- Cheltuielile privind organizarea procedurii de desemnare a candidatilor si de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii potrivit Legii nr. 317/2004, care sunt în cuantum de 10 miliarde lei
Tot cu acest prilej, Ministrul Justitiei a anuntat ca Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii au definitivat toate actele normative auxiliare legilor de organizare judecatoreasca, respectiv cele 14 regulamente care aprofundeaza continutul acestor legi.
Este vorba despre:
- Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti;
- Regulamentul de ordine interioara al parchetelor ;
- Regulamentul de ordine interioara al PNA;
- Regulamentul de organizare si functionare al CSM;
- Regulamentul privind procedura alegerii membrilor CSM;
- Regulamentul Institutului National al Magistraturii;
- Regulamentul privind cursurile de formare profesionala continua a magistratilor;
- Regulament privind examenul de capacitate al magistratilor stagiari;
- Regulament privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere în magistratura;
- Regulament privind concursul de admitere si examenul de absolvire al INM;
- Regulamentul privind concursul de promovare în functii de executie a magistratilor;
- Regulamentul privind concediile magistratilor;
- Regulamentul privind procedura de evaluare a activitatilor profesionale a magistratilor;
- Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director economic-administrativ si a celuilalt personal din cadrul departamentului economico-financiar si administrativ.
Consiliul Superior al Magistraturii va prelua frâiele în tot ceea ce înseamna cariera a magistratilor. Întregul parcurs profesional al oricarui magistrat va fi îndeaproape supervizat de catre acest organism.
Ministrul Justitiei nu va mai avea nici o competenta sub aspect disciplinar sau al promovarii magistratilor.
De asemenea, Institutul National al Magistraturii va trece în coordonarea Consiliul Superior al Magistraturii, care va fi în acelasi timp coordonator al examenelor de admitere în magistratura.
Toate aceste chestiuni vor trebui realizate în timp ce sistemul judiciar va trebui sa functioneze la parametri mult mai înalti.
Comentarii articol (0)