ACCES GRATUIT
Plata in valuta a pretului vanzarii unui bun imobil intre doi rezidenti nu contravine regimului valutar
In contextul permanentei extinderi a pietei imobiliare, posibilitatea alegerii monedei in care se efectueaza plata pretului aferent achizitiilor de terenuri si cladiri este un important aspect practic a carui clarificare ni se pare necesara.
Articolul continuă mai jos
Pentru a stabili daca si in ce conditii plata pretului aferent unei tranzactii imobiliare poate fi efectuata si in alta moneda decat moneda nationala, trebuie verificata compatibilitatea unei asemenea plati cu regimul valutar din Romania. Acesta este stabilit prin Regulamentul nr. 4/2005 (cu modificarile ulterioare, in continuare „Regulamentul”) al Bancii Nationale a Romaniei, autoritatea cu atributii de reglementare in domeniu.
Daca Regulamentul permite ca platile de orice natura intre un rezident si un nerezident sa se efectueze in mod liber atat in moneda nationala, cat si in valuta, platile comerciale intre rezidenti (persoane fizice sau juridice) pot fi efectuate de regula numai in moneda nationala, cu exceptiile prevazute in Anexa nr. 2 la Regulament. Potrivit art. 3 paragraful 2 din Regulament‚ „toate celelalte operatiuni intre rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.” Asadar, restrictia impusa de Regulament vizeaza exclusiv operatiunile comerciale dintre rezidenti, acestea fiind singurele operatiuni care pot fi efectuate doar in moneda nationala.
Potrivit dreptului comercial roman, vanzarea de bunuri imobile este o operatiune civila chiar si atunci cand se incheie intre doi comercianti. Astfel, art. 3 al Codului Comercial lasa in afara enumerarii faptelor de comert obiective vanzarile de bunuri imobile, art. 4 din acelasi Cod prevazand ca actele juridice ale unui comerciant sunt fapte de comert (subiective) daca nu sunt de natura civila.
Asadar, anumite acte juridice pot fi civile chiar si atunci cand sunt incheiate intre doi comercianti. Pe baza textelor legale mentionate, doctrina si jurisprudenta au inclus in mod constant vanzarile de bunuri imobile in sfera operatiunilor civile. Chiar daca ratiunile pentru care legiuitorul din 1887 (anul publicarii Codului Comercial) a stabilit natura civila a vanzarilor de bunuri imobile sunt cel putin in parte depasite, in conditiile in care textul de lege amintit a ramas neschimbat, vanzarile de imobile continua sa aiba un caracter civil chiar si atunci cand se incheie intre comercianti.
Din coroborarea dispozitiilor Regulamentului cu cele ale Codului Comercial rezulta ca plata pretului vanzarii de bunuri imobile (operatiune civila) intre doi rezidenti poate fi efectuata, la alegerea partilor, atat in moneda nationala, cat si in valuta. Desi in practica unele banci inca mai refuza sa permita efectuarea platii in valuta pentru operatiuni de tipul celor amintite, asemenea comportament este lipsit de fundament normativ si trebuie corectat.
Av. Daniel Urdoi – Avocat Senior Gilescu&Partenerii CHSH
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (6)