Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente trebuie sa efectueze plati anticipate ale impozitului, pana la 15 martie, pentru primul trimestru al anului, cu exceptia veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.
Platile anticipate pe fiecare sursa de venit vor fi stabilite de organul fiscal, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor. Potrivit Codului fiscal, la stabilirea acestor plati anticipate se utilizeaza o cota de impozit de 16%.
Obligatia se refera si la persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendare, precum si venituri din activitati agricole.
Veniturile de activitati independente
In conformitate cu art. 46 din
Codul Fiscal veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Veniturile din profesii libere reprezinta venituri obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
In schimb, veniturile comerciale sunt definite in Codul fiscal ca fiind venituri din fapte de comert, din prestari servicii, altele decat cele mentionate in cazul profesiilor libere, precum si venbiturile din practicarea unor meserii.
De asemenea, veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Impozitul retinut la sursa pentru unele venituri din activitati independente
Codul fiscal prevede ca persoanele care desfasoara o activitate independenta trebuie sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat,
cu exceptia veniturilor prevazute la art. 52, pentru care plata anticipata se efectueaza prin retinere la sursa.
Veniturile cuprinse in art. 52 din Codul fiscal sunt:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e);
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, care nu genereaza o persoana juridica.
In cazul veniturilor mentionate la literele a-e se aplica o cota de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
In cazul venitului obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, care nu genereaza o persoana juridica, se aplica cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere.
Comentarii articol (0)