Desi exista o legislatie privind formarea profesionala, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege care sa reglementeze formarea profesionala continua.
Legea ar trebui sa intre in vigoare la 60 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.
Proiect simplificat si legislatie abrogata
Proiectul de act normativ, fata de legislatia aflata in vigoare, este simplificat, introducand insa un capitole noi.
Directorul Cosiliului National de Formare Profesionala (CNFA) a Adultilor, Liliana Voicu, a precizat ca CNFA a adus o serie de obiectii la acest proiect normativ, mentionand ca ar fi nevoie de o lege coerenta. Liliana Voiciu a mai subliniat ca nu este bine ca proiectul de act normativ sa abroge celelalte legi referitoare la formarea profesionala, daca nu se stabilesc termeni de tranzitie, pentru ca s-ar putea crea probleme administrative.
Proiectul de act normativ evidentiaza:
-evaluarea ºi certificarea formãrii profesionale realizate în context formal
-acreditarea centrelor de evaluare ºi certificare a competenþelor profesionale dobândite în alte contexte de învãþare decât cele formale
-evaluarea ºi certificarea competenþelor profesionale dobândite în alte contexte de învãþare decât cele formale.
Proiectul de act normativ propune abrogarea a 14 reglementari privind formarea profesionala, mentionand : Ordonanþa Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesionalã a adulþilor si normele metodologice de aplicare (cu modificarile si completarile ulterioare); Ordinul ministrului muncii, solidaritãþii sociale ºi familiei nr. 353/2003 ºi al ministrului educaþiei, cercetãrii ºi tineretului nr. 5.202/2003 pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã a adulþilor; Ordinul ministrului muncii, solidaritãþii sociale ºi familiei nr. 81/2005 ºi al ministrului educaþiei ºi cercetãrii nr. 3.329/2005 pentru modificarea ºi completarea Procedurii de evaluare ºi certificare a competenþelor profesionale obþinute pe alte cãi decât cele formale.
Obligatii ale angajatorilor privind formarea profesionala continua
Articolul 4 alineatul (2) al proiectului normativ mentioneaza: "Angajatorii ºi furnizorii de formare au obligaþia de a asigura adulþilor, cu respectarea prevederilor legale, toate condiþiile pentru a avea acces la formare profesionalã continuã ºi certificarea competenþelor profesionale dobândite în context non formal sau informal".
Articolul 5 alineatul 3 subliniaza ca angajatorii elaboreazã ºi implementeazã, în condiþiile legii, strategii ºi planuri de formare profesionalã continuã proprii.
Articolul 9, vine in completarea articolelor din Codul Muncii referitoare,subiliniind ca angajatorii publici ºi privaþi au obligaþia de a elabora ºi implementa planuri de formare profesionalã pentru salariaþii proprii.
Tot cu referire la angajatori, proiectul de lege specfica la articolul 50 alineatul (2) ca: "Angajatorii, persoanele fizice sau juridice, precum ºi furnizorii de formare profesionalã continuã au obligaþia de a pune la dispoziþia direcþiilor teritoriale de statisticã datele solicitate de acestea, referitoare la activitãþile de formare profesionalã".
In spiritul Codului Muncii, proiectul de legea nu propune si sanctiuni pentru nerespectarea obligativitatilor impuse angajatilor.
Invatare formala sau in afara ei - certificate pe care le pot obtine angajatii
În funcþie de programul de formare desfãºurat, furnizorul de formare acreditat în condiþiile prezentei legi elibereazã urmãtoarele tipuri de certificate cu recunoaºtere naþionalã:
a) certificat de calificare profesionalã – se elibereazã în cazul dobândirii tuturor competenþelor profesionale asociate unei calificãri profesionale sau unei ocupaþii, conform standardului de pregãtire profesionalã sau standardului ocupaþional;
b) certificat de competenþe profesionale – se elibereazã în cazul dobândirii uneia sau mai multor competenþe profesionale asociate unei calificãri profesionale sau ocupaþii, conform standardului de pregãtire profesionalã sau standardului ocupaþional sau a dobândirii uneia sau mai multor competenþe din Lista de competenþe cheie.
Nota:
Proiectul elaborat de Ministerul Muncii se gaseste atasat, in format .pdf.
Comentarii articol (7)