Functionarii vor fi cercetati penal pentru abuz in serviciu si pentru purtare abuziva, doar in urma unei plangeri prealabile a victimei. Noua prevedere din Codul Penal nu vizeaza functionarii publici, care vor fi cercetati in continuare din oficiu.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a promulgat luni o Lege pentru modificarea Codului Penal. Astfel, functionarii, altii decat cei publici, vor fi cercetati penal pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (prevazuta la art. 246 din Codul Penal), abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi (art. 247 din Codul Penal), si purtarea abuziva (alin. 1- 4 al art. 250 din Codul Penal) doar in urma unei plangeri prealabile a persoanei vatamate. Legea va intra in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial.
Potrivit Codului penal, in aceasta categorie de functionari intra doar persoanele care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat o autoritate sau institutie publica sau de interes public.
Codul penal defineste
abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor ca fiind fapta functionarului care nu indeplineste sau indeplineste in mod defectuos, cu stiinta, un act prin care cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane.
In schimb,
abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi se refera la fapta functionarului care limiteaza drepturile unei persoane prin discriminare din cauza rasei, nationalitatii, etniei, limbii, religiei, genului, orientarii sexuale, opiniei, apartenentei politice, convingerii, averii, originii sociale, varstei, dizabilitatii, bolii cronice necontagioase sau a infectiei HIV/SIDA.
De asemenea, amenintarile, expresiile jignitoare, lovirea sau alte acte de violenta si vatamarea corporala, care constituie
purtare abuziva, vor fi cercetate penal, in cazul functionarilor, altii decat cei publici, doar in urma plangerii victimei.
Pedepsele aplicate acestei categorii de functionari, pentru infractiunile stabilite prin legea promulgata luni de presedinta, variaza intre 6 luni si 4 ani de inchisoare, fiind mai mici decat in cazul functionarilor publici.
Comentarii articol (0)