La data de 1 aprilie 2007 a intrat in vigoare art. 482 din Codul de procedura penala, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi, si anume cu prevederea obligativitatii solicitarii de catre organele de urmarire penala sau instanta de judecata a intocmirii referatelor de evaluare in cauzele cu infractori minori.
Pentru intervalul scurs de la aceasta data, datele statistice colectate de Directia de probatiune de la cele 41 de servicii de probatiune carora le revine obligatia intocmirii referatelor de evaluare releva clar faptul ca activitatea din sistemul de probatiune a fost orientata cu preponderenta inspre aceasta atributie datorita numarului foarte mare al solicitarilor de intocmire a referatelor de evaluare in cauzele cu minori (7.045 de solicitari).
Aceasta, in conditiile in care doar 46,13% dintre solicitari au putut fi acoperite, ceea ce a dus la tergiversarea cauzelor cu infractori minori datorita imposibilitatii continuarii procedurii in lipsa referatului de evaluare si la crearea unor situatii conflictuale intre reprezentantii organelor de urmarire penala si consilierii de probatiune. Pe de alta parte, aceasta noua orientare a activitatii de probatiune a condus la neglijarea tuturor celorlalte indatoriri care revin serviciilor de probatiune si la denaturarea scopului institutiei probatiunii, conceputa, in esenta, pentru a sprijini reintegrarea sociala a infractorilor.
in conditiile in care forma actuala a art. 482 din Codul de procedura penala ar subzista, intr-un timp scurt se va ajunge la blocarea intregului sistem de probatiune datorita imposibilitatii derularii concomitente a tuturor activitatilor prevazute de lege in sarcina acestei institutii, a carei dezvoltare trebuie sa se desfasoare in timp si in mai multe etape pentru a asigura un traseu institutional firesc.
Se justifica, in acest sens, restrangerea obligativitatii solicitarii referatului de evaluare in cauzele cu infractori minori la instanta de judecata, deoarece acest instrument are rolul de a furniza instantei date privind persoana inculpatului, care sa ii permita o mai buna individualizare a pedepsei, faza de urmarire penala fiind consacrata in special activitatii de strangere a probelor.
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Articol unic. — Articolul 482 din Codul de procedura penala, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Referatul de evaluare a minorului
Art. 482. — in cauzele cu invinuiti sau inculpati minori, procurorul care supravegheaza sau, dupa caz, efectueaza urmarirea penala poate sa solicite, atunci cand considera necesar, efectuarea referatului de evaluare de catre serviciul de probatiune de pe langa tribunalul in a carui circumscriptie teritoriala isi are locuinta minorul, potrivit legii.
In cauzele cu inculpati minori, instanta de judecata are obligatia sa dispuna efectuarea referatului de evaluare de catre serviciul de probatiune de pe langa tribunalul in a carui circumscriptie isi are locuinta minorul, potrivit legii, cu exceptia cazului in care efectuarea referatului de evaluare a fost solicitata in cursul urmaririi penale, potrivit dispozitiilor alin. 1, situatie in care dispunerea referatului de catre instanta este facultativa.
Referatul de evaluare are rolul de a furniza organului judiciar date privind persoana minorului in perspectiva sociala.
Referatul de evaluare se realizeaza in conformitate cu structura si continutul prevazute de legislatia speciala ce reglementeaza activitatea serviciilor de probatiune.”
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
p. Ministrul justitiei,
Zsuzsána Péter,
secretar de stat
Bucuresti, 19 martie 2008.
Nr. 31
Comentarii articol (0)