Pe forumul AvocatNet s-a discutat recent despre percepera taxei pe valoare adaugata (TVA) in momentul in care este vorba de o tranzactie imobiliara conform noului Cod Fiscal.
Situatia prezentata de userul forumului:
-A fost incheiata o „promisiune de vanzare-cumparare” prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in luna ianuarie 2008;
-A fost achitata 25% din suma ce reprezinta valoarea apartamentului, iar restul de 75% urmeaza a fi platiti in momentul predarii apartamentului;
-Desi s-a implinit termenul, constructia nu a fost terminata, dar constructorul pretinde inca o suma de bani pe motiv ca de la 1 ianuarie 2008 s-a introdus TVA pentru tranzactiile imobiliare efectuate intre persoane fizice.
Intrebarile userului:
-Daca in contractul semnat nu este prevazuta nicio marire a pretului, este legala cerinta constructorului?
Raspunsurile si explicatiile oferite de userii forumului:
In primul rand, trebuie verificat ce prevederi contine in acest sens acea promisiune de vanzare cumparare daca pentru intarzierea in executare.
Prin modificarile aduse
Codului fiscal prin OG nr. 106 /2007, persoanele fizice sunt obligate sa plateasca TVA.
Art. 127. - (1) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
(2) In sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Legat de aceste prevederi s-au iscat numeroase controverse si nu exista inca norme de aplicare. Nu se poate determina in ce moment o persoana fizica ar trebui sa devina platitoare de TVA. Cel mai prudent ar fi sa se ceara vanzatorului certificatul de inregistrare in scopuri de TVA pentru a se constata daca intr-adevar este inregistrat la organul fiscal. In cazul in care s-a inregistrat de la 1 ian 2008, trebuie aflat daca legea actioneaza retroactiv pentru aceasta conventie pe care ati incheiata anterior adoptarii noului Cod Fiscal. In mod teoretic ar trebui sa se perceapa TVA pentru acordurile semnate anterior intrarii legii in vigoare.
In normele metodologice cu privire la aplicarea cod fiscal , MFP a precizat ca "obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vanzarea locuintelor proprietate personala (...) nu va fi considerata activitate economica (deci nesupusa TVA-ului)
Alt user adauga faptul ca T.V.A. nu reprezinta element de negociere a pretului. Cota de impozit aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator. In cazul livrarilor de bunuri imobile, faptul generator intervine la data la care sunt indeplinite formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator. Exigibilitatea poate interveni si la data la care se incaseaza avansul pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.
Astfel, de la 1.01.2008 se aplica T.V.A. pentru restul de sume ce se vor plati pana la intocmirea contractului de vanzare-cumparare. Persoana impozabila trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de T.V.A. daca nu va fi inregistrata din oficiu, de catre organele de control. In plus, in opinia userului, sunt foarte multe inadvertente si necorelari in lege care pot da nastere la interpretari juridice.
Nu uita sa ne prezinti opinia ta pe
Forumul AvocatNet.
Comentarii articol (4)