Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, o Ordonanta de Urgenta privind participarea Romaniei la procedurile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) si a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei si regresul statului in urma hotararilor si conventiilor de rezolvare pe cale amiabila.
Adoptarea acestui act normativ modifica si completeaza
Ordonanta Guvernamentala nr. 94/1999. Scopul acestor modificari este de a contribui la imbunatatirea cadrului normativ care reglementeaza functionarea Agentului guvernamental si eficientizarea activitatii de reprezentare a Guvernului la CEDO.
Potrivit legislatiei in vigoare, agentul guvernamental sau reclamantul poate solicita tribunalului competent teritorial efectuarea unei expertize judiciare care sa constituie mijloc de proba in cauza aflata pe rolul Curtii, in cazul in care considera acest lucru ca fiind necesar.
Insa, prin Ordonanta de Urgenta, se introduce posibilitatea efectuarii unei astfel de expertize, doar dupa ce Curtea comunica Agentului guvernamental cererea reclamantului.
Insa, in vederea sustinerii cauzei sale, reclamantul poate depune documentele pe care le considera necesare, inclusiv expertize extrajudiciare, inainte de momentul in care Curtea comunica cererea. Conform acestui act normativ aprobat de Executiv, semnarea conventiei de rezolvare pe cale amiabila a cauzei nu poate avea loc decat dupa ce Curtea comunica Agentului guvernamental cererea reclamantului.
Prin aceasta Ordonanta de Urgenta se stabileºte ca litigiul se poate incheia in cauzele repetitive in care reclamantul nu accepta solutionarea amiabila, prin formularea unei declaratii unilaterale, prin care Guvernul recunoaste incalcarea Conventiei si se angajeaza sa ia o serie de masuri individuale si generale pentru a repara prejudiciul material cauzat victimei, precum si pentru a preveni aparitia unor cauze similare in viitor. Aceastã modalitate de solutionare a litigiului este agreata de Curtea Europeanã.
De asemenea, prin acest act, Ministerului Economiei si Finantelor ii revine obligatia de a calcula si plati, dupa caz, si penalitatile de intarziere in cazul achitarii cu intarziere a sumelor acordate de CEDO cu titlu de satisfactie echitabila, asa cum se stipuleaza in hotararea Curtii sau in conventia de rezolvarea pe cale amiabila. Plata se efectueaza in termenul prevazut de hotararea Curtii sau de conventia de rezolvare pe cale amiabila, iar, in lipsa, in termen de 3 luni de la data comunicarii hotararii Curtii, respectiv de la data semnarii conventiei de rezolvare pe cale amiabila si se face pe baza dispozitiei scrise a ministrului Afacerilor Externe.
Agentul guvernamental poate solicita Camerei Deputatilor in termen de trei luni de la data solutionarii definitive a cauzei, publicarea gratuita, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a deciziilor si hotararilor Curtii, pronuntate in cauzele in care statul roman are calitatea de parat.
Comentarii articol (0)