Pana la 15 mai, persoanele fizice sunt obligate sa depuna declaratiile fiscale privind venitul realizat in anul anterior. In schimb, angajatorii trebuie sa-si indeplineasca obligatiile fiscale privind impozitul si contributiile aferente salariilor, pentru luna anterioara, pana la 25 mai.
Depunerea declaratiilor 100 si 101 de catre angajatori
Potrivit Codului fiscal, platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Pana la 25 mai, angajatorii trebuie sa depuna si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (
Declaratia 100) si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (
Declaratia 102), aprobate prin
Ordinul ANAF nr. 101/2008, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 70 din 30 ianuarie 2008.
Astfel,
impozitul pe veniturile din salarii va fi declarat folosind formularul 100, in timp ce, formularul 102 va fi utilizat, in principal pentru declararea urmatoarelor
obligatii fiscale :
a) contributii sociale datorate de angajator;
b) contributii sociale retinute de la asigurati;
c) contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
d) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate pentru produsele din tutun si pentru bauturi alcoolice;
e) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate din activitati publicitare la produsele din tutun si bauturi alcoolice.
Indeplinirea acestor obligatii fiscale lunare nu se aplica si in cazul microintrepinderilor, asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice precum si persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, acestea avand
obligatii trimestriale.
Obligatii fiscale pentru persoanele fizice, cu termen 15 mai
Depunerea
declaratiei 200 - Declaratia privind veniturile realizate - pana la data de 15 mai, este obligatorie pentru persoanele fizice care au realizat in anul 2007 venituri in bani si/sau in natura provenind din:
- activitati independente (activitati comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuala);
- activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
- cedarea folosintei bunurilor (inchirieri, arenda),
- operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract;
- transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise.
O data cu declaratia anuala de venit, persoanele fizice, constituite in
asocieri fara personaliate juridica, trebuie sa depuna
formularul 223 - Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice.
Declaratia 223 se completeaza de catre asociatul desemnat sa raspunda de indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice, in cazul asocierilor care in anul anterior au realizat pierderi si cele care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cele care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.
Tot pana la 15 mai, trebuie depusa si
declaratia 201, de catre persoanele fizice care au realizat
venituri din strainatate: profesii libere, activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, premii si jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investitii, pensii, precum si alte venituri aflate in strainatate. Declaratia se depune si de catre persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau lit. c) din
Codul fiscal, timp de 3 ani consecutivi.
Directionarea a 2% din impozitul anual, catre entitati nonprofit
In plus, 15 mai reprezinta ultima zi pentru depunerea
formularului 230 - "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ".
Cererea se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, in urmatoarele situatii:
- contribuabilii au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, si solicita restituirea acestora;
- contribuabilii opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult. Directionarea acestei sume se poate face numai catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult;
- contribuabilii solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit legii, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.
Comentarii articol (0)