Primarii din marile orase sunt nemultumiti de o ordonanta de urgenta a guvernului emisa recent, care prevede ca fondurile provenite din colectarea taxelor judiciare de timbru sa fie varsate in bugetul de stat si nu in cel local, asa cum se intampla pana acum.
Primarii sustin ca aceasta masura este una nejustificata si afecteaza in mod direct comunitatile locale. Taxa judiciara de timbru reprezinta suma de bani care trebuie platita atunci cand se intenteaza o actiune in justitie.
In functie de tipul actiunii, taxa poate ajunge sa valoreze peste 5 mii de lei.
Spre exemplu, in cazul unui proces in care se cer daune de 193 de mii de lei, taxa este de aproape 5200 de lei. Ordonanta de urgenta a guvernului va intra in vigoare pe data de 25 mai.
In textul legii se precizeaza ca masura a fost luata pentru a se respecta directiva Consiliului Uniunii Europene privind imbunatatirea accesului la justitie in cazul litigiilor transfrontaliere.
Ordonanta prevede ca persoanele care au venituri de cel mult 500 de lei lunar pe membru de familie sa poata face o cerere in baza careia statul sa acopere toate cheltuielile in cazul unui proces.
Reactii diferite
Decizia Guvernului a starnit reactii diferite in randul primarilor. La Iasi, primarul Gheorghe Nichita spune ca redirectionarea fondurilor provenite din taxele judiciare de timbru catre bugetul de stat prejudiciaza bugetul local cu cateva milioane de euro.
"In loc sa intareasca autonomia locala si sa faca o descentralizare asa cum este normal, dansii ne dau mai multe responsabilitati si ne iau resursele".
"Trebuie sa tai bani probabil de la strazi, sau de la spatii verzi, ca sa pot sa asigur pentru asistenta sociala sau pentru invatamant".
"Nu pot lasa invatamantul fara fonduri. Acuma, daca-i ia, sa mi-i dea pe alta cale. Sa-mi dea bani la invatamant, la sanatate, nu sa-mi dea raspunderi fara sa-mi dea si resurse", spune la BBC Gheorghe Nichita.
Principiul descentralizarii
Primarul sectorului 1 din Bucuresti, Andrei Chiliman, spune ca masura adoptata de colegii sai din PNL care fac parte din guvern priveaza bugetul primariei cu aproximativ 300 de mii de euro anual.
Domnul Chiliman spune insa ca nu suma este importanta, ci faptul ca se incalca principiul descentralizarii care a fost invocat de autoritatile de la Bucuresti in ultima vreme.
"Aceasta masura s-a luat fara consultarea autoritatilor locale. Este, daca vreti, un abuz".
"Aceasta masura incalca legea descentralizarii. Am cerut Guvernului reanalizarea ei si in momentul de fata analizez posibilitatea atacarii ei in instanta, in conformitate cu prevederile legale", spune Andrei Chiliman.
Reguli nerespectate
Si directorul executiv al Societatii Academice Romane, Sorin Ionita, considera ca Guvernul si-a incalcat promisiunea de a se consulta cu administratiile locale inainte de a lua masuri care le vizeaza in mod direct.
"Exista niste reguli care trebuie respectate. Lucrurile astea nu se fac pe la coltul mesei. E disperarea dupa bani a Guvernului, care s-a aruncat la foarte multe lucruri, si acum nu mai are nici o rusine".
"Modernizarea inseamna sa ai o serie de relatii contractuale, sa ai niste contracte intre Guvern, judete si primarii, cu niste regului, cu niste formule de alocare si pe ele stai", spune la BBC Sorin Ionita.
Primariile nu sunt subordonate Guvernului, asa ca modificarea bugetelor locale este una nelegitima, continua Sorin Ionita.
Nu este pentru prima oara cand guvernul ia o masura menita sa redirectioneze fondurile bugetelor locale.
Recent, executivul a stabilit ca taxele rezultate din incheierea tranzactiilor imobiliare sa ajunga la bugetul de stat.
Justificarea a fost ca este o masura de solidaritate sociala. Orasele mai bogate se pot lipsi de anumite fonduri in favoarea celor mai sarace.
Comentarii articol (0)