Fiind absolventa a unei Facultati de Limbi Straine, am trimis Ministerului de Justitie un dosar cu toate cele necesre obtinerii autorizatiei de traducator-interpret. Am primit o scrisoare din partea MJ prin care ma instiintau ca taxa de timbru judiciar, (care e colosala, in comparatie cu cea din anii trecuti) a fost platita 'gresit'. Deoarece lacuiesc intr-o comuna de pe raza judetului Suceava, taxa trebuia platita in contul bugetului local al comunei, iar eu am platit-o in contul bugetului local al municipiului Suceava. Refuz sa cred ca nu pot sa fac nimic in privinta asta si ca cei 600 de RON sunt bani pierduti. Ma poate ajuta cineva cu un sfat? Va multumesc anticipat.
Refuzul Ministerului de Justitie este cel putin ciudat. Taxele judiciare de timbru, conform legii s
peciale, se platesc la domiciliul fiscal al petentului.
*8.* *Chitanţă, în original,* reprezentând *taxa judiciară de timbru* în valoare de *300 lei (RON) *pentru *fiecare limbă străină* pentru care se solicită autorizarea ca interpret şi traducător, în temeiul art. 22 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Taxa judiciară de timbru se plăteşte în numerar, prin virament sau în sistem on-line, în contul bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în care solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Dacă solicitantul nu are nici domiciliul şi nici reşedinţa în România, taxa judiciară de timbru se plăteşte în contul Primăriei Sectorului 5, Bucureşti.Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina solicitantului.*N.B.* Chitanţa de plată a taxei trebuie să poarte în mod expres menţiunea ?taxă judiciară de timbru?, indiferent dacă taxa se plăteşte la Primărie, la unităţi bancare, la CEC, la Trezoreria Statului sau la Poşta Română. Taxa poate fi plătită şi la aceste entităţi, însă numai în contul bugetului local al primăriei unde se află domiciliul sau reşedinţa solicitantului ori, după caz, Primăria sectorului 5, Bucureşti.Taxa judiciară de timbru se plăteşte pentru fiecare limbă străină pentru care se solicită autorizarea, nu şi pentru limba română, întrucât autorizarea se acordă pentru una sau mai multe limbi străine.În cazul în care plata se efectuează în sistem on-line, documentul cu care se face dovada plăţii trebuie să poarte semnătura şi ştampila unităţii bancare.
*9. Dovada cunoaşterii limbii române (acte de studii din care rezultă absolvirea unei forme de învăţământ în limba română sau certificate de competenţă lingvistică, în copie legalizată) *pentru cetăţeanul statuluimembru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, altul decât cetăţeanul român.
Multumesc pentru raspuns, Carmen. Mi-au trimis chitantele care dovedeau plata taxei de timbru judiciar cu mentiunea ca taxa trebuia platita in contul bugetului local al comunei unde locuiesc si nu in contul bugetului local al judetului Suceava. Eu ce pot sa fac in cazul acesta? Sa fiu oare nevoita sa scot alti 600 de RON din buzunar, pentru o a doua taxa de timbru?
Buna dimineata. Nu mai caut alt topic deoarece este vorba tot de o taxa de timbru judiciar.
Vi s-a intamplat sa va ceara o taxa de timbru in cuantum de 350 lei pt un dosar de recuperare a taxei auto?
Multumesc frumos.
Conform prevederilor articolului 16 litera a si b din O.UG. nr. 80/2013, taxa judiciara de timbru s-a calculat corect. Antementionatul act normativ reglementeaza taxele judiciare de timbru si a intrat in vigoare la data de 29 iunie 2013. SUCCES !