In cursul zilei de astazi, Casa de Pensii ar urma sa vireze primii bani in conturile institutiilor private care fac parte din sistemul pensiilor private.
Sistemul de pensii private obligatorii, asa-numitul pilon II, se adreseaza angajatilor cu varsta de pana la 35 de ani. Cei care nu au implinit inca aceasta varsta au fost obligati sa intre in sistem, in timp ce angajatii cu varste intre 35 si 45 de ani au putut sa contribuie optional la acest fond.
Un sistem similar functioneaza si in Polonia. La inceput, insa, din cauza neintelegerilor dintre institutiile implicate, autoritatile poloneze s-au vazut puse in postura de a nu mai sti in numele cui adunasera banii. Astfel, circa 2 miliarde de dolari au fost blocate in conturile trezoreriei poloneze timp de mai multe luni, fara a putea fi investite.
Directoarea Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu, spune insa ca aceste probleme au fost luate in considerare si ca in Romania nu exista posibilitatea aparitiei unor asemenea situatii.
"Sunt doua randuri de declaratii care se depun la ANAf si la Casa Nationala de Pensii”. “ANAF-ul primeste declaratia pe angajator si total contributii, iar Casa de Pensii primeste o declaratie pentru fiecare angajat si in total o declaratie centralizatoare care este pe angajator si corespunde cu cea de la ANAF”, spune Mariana Campeanu.
Cum functioneaza sistemul
Pana in prezent, fiecare angajat pana in 35 de ani platea 9,5 la suta din venitul lunar brut la sistemul public de pensii.
Din luna martie insa, 2 procente din cele 9,5 au fost redirectionate catre fondul privat de pensii ales. Anual, contributia la sistemul public va scadea, iar pana in anul 2015 spre sistemul public de pensii vor merge 3,5 la suta din venituri, iar spre cel privat obligatoriu 6 la suta.
Traseul banilor este unul simplu. Angajatorul ii vireaza in bugetul asigurarilor sociale. Mai departe, casa de pensii, pe baza declaratiilor existente, separa cei doi la suta si ii redirectioneaza catre fondurile private. Odata ajunsi in conturile acestora, banii sunt investiti sub diverse forme.
“In momentul in care banii intra in contul fondului, ei vor fi investiti, conform structurii prospectului fondului de pensii”.
“Spre exemplu, 70% - si cam aceasta este proportia la marea majoritatea a administratorilor – in instrumente cu venit fix, precum obligatiuni de stat sau municipale, si undeva pana la 30% se poate merge in actiuni cotate pe Bursa de Valori”, spune la BBC Radu Vasilescu, directorul fondului de pensii private ING.
Domnul Vasilescu spune ca riscul acestor investitii sunt reduse, deoarece ele se numara printre cele mai sigure de pe piata.
De mentionat ca cei care sunt nemultumiti de fondul la care cotizeaza pot trece la un alt fond platind un comision de 5 la suta din suma acumulata.
In cazul in care trecerea se face dupa doi ani, nu se mai plateste nici un comision de transfer. De asemenea, in cazul in care titularul fondului de pensii decedeaza, banii nu vor fi pierduti ei urmand sa intre in posesia mostenitorilor legali. Estimarile arata ca la fondurile private de pensii vor contribui circa patru milioane de angajati, iar sumele colectate doar intr-o luna se ridica la aproape 30 de milioane de euro.
Comentarii articol (0)