Controversata lege a pensiilor private ar putea fi contestata la Curtea Constitutionala. Anuntul a fost facut de Grupul de Economie Aplicata, o organizatie non-guvernamentala, care cere modificarea legii pensiilor in sensul in care pensiile private obligatorii sa fie garantate, cel putin la rata inflatiei.
De partea cealalta, Comisia Nationala de Supraveghere a Pensiilor spune ca legea actuala - care e rezultatul unor consultari internationale - nu poate fi modificata. In prezent, legea pensiilor private prevede garantarea contributiilor nominale, din care se scade comisionul de administrare a fondurilor.
Cu alte cuvinte, 10 lei depusi in 2007 vor valora peste 30 de ani tot 10 lei, dar la valoarea initiala, minus comisionul.
O serie de organizatii neguvernamentale cer ca legea sa se modifice in sensul ca suma pe care o iei la pensie sa acopere macar rata inflatiei.
Mai ales ca cetateanul nu contribuie de buna voie la aºa zisul pilon II al pensiilor private, care sunt obligatorii.
Comisia de supraveghere a pensiilor private sustine ca nu este momentul modificarii legii. Potrivit preºedintelui Comisiei, Mircea Oancea, legea ofera garantii, insa garantii relative.
La randul sau, directorul fondului de pensii de la ING, Radu Vasilescu, fond care a atras cei mai multi participanti, spune ca introducerea unei garantii la nivelul ratei inflatiei pentru contributia la fondul de pensii ar fi, in final, tot in dezavantajul contribuabililor.
Radu Vasilescu mai spune ca in nici o alta tara nu sunt prevazute asemenea garantii. Cu atat mai putin in Romania, unde nici pensiile de la stat nu sunt garantate.
Sistemul de pensii private obligatorii se adreseaza angajatilor cu varsta pana la 35 de ani. Cei pana in 45 de ani, au putut si ei sa se inscrie la asa numitul pilon II, dar nu era o obligatie ci o optiune.
In total, s-au inscris peste 3 milioane de angajati, alte cateva sute de mii de persoane fiind distribuite aleatoriu. Contributiile la fondurile private de pensii se deduc din cotizatia lunara la sistemul public de pensii, care treptat va fi inlocuit de cel privat.
Comentarii articol (1)