Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia Altur S.A., societate pentru care primul trimestru din 2008 a marcat revenirea pe profit, gratie activitatii din exploatare, insa in conditiile in care piata bursiera din Romania da doar semne timide de revigorare, rentabilitatea investitiilor financiare ale societatii se lasa inca asteptata.
ALTUR S.A. (ALT)
„ALT reintra pe profit gratie activitatii din exploatare”
Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia Altur S.A., societate pentru care primul trimestru din 2008 a marcat revenirea pe profit, gratie activitatii din exploatare, insa in conditiile in care piata bursiera din Romania da doar semne timide de revigorare, rentabilitatea investitiilor financiare ale societatii se lasa inca asteptata.
Astfel, in conditiile unor investitii financiare vazute mai degraba ca un „balast” decat ca o oportunitate si ale unor pierderi consecutive inregistrate de societate in decursul anilor 2005, 2006 si al primelor trei trimestre din 2007, cursul titlurilor ALT se prezinta inca la un nivel destul de atractiv.
Cum insa nici o astfel de oportunitate nu dureaza o vesnicie, caci piata corecteaza, mai devreme sau mai tarziu, tot ceea ce apare in ochii ei drept discrepanta, iata ca debutul saptamanii 26-30.05.2008 a adus doua zile de crestere a titlurilor ALT apropiata de limitele maxime de variatie zilnica admisa ( 14,87% ieri, respectiv 14,99% astazi).
In cele ce urmeaza vom analiza premisele ce stau la baza acestei cresteri.
Performantele financiare aferente trimestrului I din 2008
Astfel, in primul trimestru din 2008, societatea a inregistrat la nivelul contului de profit si pierdere o serie de evolutii semnificative:
1. cresterea cu 7,52% a cifrei de afaceri, cu atat mai importanta cu cat survine dupa o perioada de stagnare in 2007, in conditiile in care ultima evolutie notabila a afacerilor societatii a fost consemnata la finele lui 2006 (+39,38% fata de anul precedent - 2005);
2. mentinerea veniturilor din exploatare la acelasi nivel ca si in anul precedent, ceea ce reprezinta insa un aspect pozitiv in conditiile in care cheltuielile societatii au inregistrat in aceeasi perioada o evolutie usor descendenta.
3. o reducere cu 7,65% a valorii cheltuielilor din exploatare, expilicabila in principal prin reducerea cu 24,03% a nivelului cheltuielilor cu personalul, ca urmare a reducerii cu 20,1% a numarului de salariati, de la 1308 persoane la finele anului precedent la 1046 persoane la 31.03.2008.
Celelalte categorii de cheltuieli nu au inregistrat evolutii notabile, dupa cum reiese si din tabelul de mai jos, care surprinde structura si evolutia cheltuielilor societatii in trimestrul I din 2008:
4. obtinerea unui profit din exploatare in suma de 1.422.946 lei, dupa ce in perioada similara a anului precedent activitatea din exploatare a societatii se soldase cu o pierdere in suma de 765.152 lei.
5. o usoara ameliorare si a activitatii financiare a societatii, care s-a soldat cu un profit infim in suma de 54.163 lei, dar reprezinta un progres fata de pierdere de 151.475 inregistrata in primul trimestru din 2007;
6. incheierea trimestrului I din 2008 cu un profit net in suma de 1.477.109 lei, si nu cu o pierdere, ca si in trimestrul I al anului precendent. Mai mult, performanta este salutara in conditiile in care acest profit este mai mare decat intregul profit inregistrat la finele anului 2007 si reprezinta 41,62% din nivelul performantelor bugetate pentru tot anul in curs.
La nivel bilantier, ne-au retinut atentia urmatoarele aspecte legate de evolutia Altur S.A.:
1. mentinerea la un nivel constant, de aproximativ 41,5 milioane lei a imobilizarilor corporale;
2. un avans de 29,54% al creantelor detinute de societate asupra tertilor, ceea ce constituie o evolutie oarecum surprinzatoare in conditiile in care cifra de afaceri a Altur S.A. a crescut cu numai 7,52%;
3. o inca si mai surprinzatoare apreciere cu 1,46% a valorii investitiilor financiare pe termen scurt ale societatii, care exprima optiunea societatii de a nu marca prin vanzare pierderile potentiale cauzate de deprecierea masiva a titlurilor cotate la BVB, in care societatea a plasat majoritatea investitiilor sale pe termen scurt.
In conditiile in care, conform bilantului la 31.03.2008, aceste investitii reprezinta 40,00% din activele totale ale societatii si mai bine de jumatate (52,35%) din activele sale totale, este evident ca valoarea indicatorului pret/activ net contabil si, implicit pretul actiunilor ALT, vor fi strans corelate cu evolutia viitoare a valorii acestor detineri;
4. o usoara crestere (cu 11,55%) a datoriilor totale ale societatii, care sunt constituite aproape in exclusivitate din datorii pe termen scurt. In consecinta, rata globala de indatorare a societatii a crescut usor, insa numai pana la nivelul de 23,53%, ceea ce reprezinta in continuare o valoare destul de scazuta;
5. capitalurile proprii s-au mentinut relativ constante, dupa ce in decursul anului 2007 au cunoscut o evolutie spectaculoasa gratie majorarilor de capital prin aportul in numerar al actionarilor. Am asistat insa la o serie de modificari structurale ale acestora, dintre care cea mai importanta o reprezinta cresterea cu 14,29% a capitalului social prin incorporarea primelor de capital aferente majorarilor de capital anterioare.
Drept urmare, structura capitalurilor proprii ale Altur SA la data de 31.03.2008 se prezenta in felul urmator:
Indicatorii de rentabilitate
Nivelul rentabilitatii Altur S.A., calculat pentru ultimele patru trimestre calendaristice, se mentine redus din cauza ca in doua din aceste trimestre s-au inregistrat pierderi, dar si pentru ca un procent de 52,32% din capitalurile proprii, respectiv de 40,00% din activele totale nu sunt utilizate productiv si au contribuit abia in mica masura la obtinerea profitului aferent perioadei analizate.
In consecinta, chiar daca a reusit de curand sa treaca pe profit, sau mai degraba tocmai din aceasta cauza, societatea mai are de parcurs un drum lung inainte de a atinge niveluri satisfacatoare ale rentabilitatii economice si financiare.
Evolutia bursiera
Asa cum era si firesc, aspectele mentionate anterior si-au pus amprenta asupra evolutiei cursului titlurilor ALT si, implicit, asupra nivelului indicatorilor combinati.
Astfel, PER, calculat pe baza profitului bugetat pentru anul in curs, si care este cu 174% mai mare decat cel din anul precedent, inregistreaza o valoare medie, in timp ce nivelul raportului pret/activ net contabil sugereaza ca titlurile ALT se tranzactioneaza cu un discount fata de valoarea activului net, care probabil se va mentine chiar si in conditiile in care valoarea investitiiilor pe termen scurt (52,32% din activul net) s-ar corecta cu un procent de 30%-40% (ceea ce s-ar putea, la urma urmei, sa nu mai fie cazul, in conditiile in care piata bursiera a inceput sa dea semne de revenire).
Concluzii
In consecinta, consideram ca asistam la o imbunatatire a performantelor din exploatare ale societatii si la perspective de ameliorare a performantelor financiare, ceea ce ar putea determina o aliniere a cursului titlurilor la valorile sugerate de analiza fundamentala, in conditiile in care in prezent acestea se tranzactioneaza cu un usor discount fata de aceste valori.
_________________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade www.onlinebroker.ro
27 mai 2008
Comentarii articol (0)