Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului Biofarm S.A., al carui curs a coborat, in urma celui mai recent val de corectii ce a afectat (si) piata de capital romaneasca, la valori destul de interesante.
„Cat trebuie sa mai scada titlurile BIO pentru a deveni atractive?”
Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului Biofarm S.A., al carui curs a coborat, in urma celui mai recent val de corectii ce a afectat (si) piata de capital romaneasca, la valori destul de interesante. Situatia este de altfel tipica pentru o serie de emitenti a caror soliditate financiara nu pare sa fi fost afectata de evolutia pietelor internationale de capital, insa pentru care semnalele pozitive provenind din sfera analizei fundamentale si-au pierdut deja de ceva timp relevanta.
Performantele financiare aferente primului trimestru din 2008
La nivelul contului de profit si pierdere, rezultatele financiare aferente primelor trei luni din 2008 pun in evidenta urmatoarele evolutii:
1. un avans moderat, de 16,31%, al cifrei de afaceri, dar care continua trendul ascendent al ultimilor ani:
2. o crestere cu 17,63% a veniturilor din exploatare, in cadrul carora cifra de afaceri detine o pondere de 97,68%;
3. cresterea cu 20,20% a cheltuielilor din exploatare, intr-un ritm usor mai accentuat decat cel inregistrat la nivelul veniturilor din exploatare.
Astfel, cresteri superioare ritmului de crestere a veniturilor din exploatare au inregistrat cheltuielile cu materiile prime si materialele consumabile (21,48%) si cele privind prestatiile externe (66,46%); cheltuielile salariale au crescut cu 16,64%, iar cele cu amortizarea au inregistrat chiar un usor regres (-11,76%).
In consecinta, la data de 31.03.2008, structura cheltuilelilor din exploatare ale BIOFARM S.A. era urmatoarea:
4. obtinerea unui profit din exploatare in suma de 5.521.751 lei, in crestere cu 12,50% fata de perioada similara a anului precedent;
5. un profit financiar nesemnificativ, in suma de 35.702 lei, ce survine dupa o performanta financiara in suma de 226.240 lei inregistrata in T1/2007;
6. incheierea primului trimestru din 2008 cu un profit net in suma de 4.468.553 lei, in crestere moderata (5,41%) fata de aceeasi perioada a anului precedent.
La nivel bilantier, am asistat la urmatoarele evolutii semnificative:
1. mentinerea la un nivel relativ constant a valorii activelor imobilizate (2,08%), ce detin o pondere de 66,72% in cadrul activelor totale ale societatii;
2. modificarea structurii activelor circulante, in cadrul carora stocurile si creantele au inregistrat cresteri de 9,90%, respectiv 16,49%, mai lente decat cele inregistrate la nivelul veniturilor din exploatare. Sumele detinute in casa si conturi curente la banci au consemnat un declin de 11,63%, de la nivelul de 15.025.981 lei inregistrat la finele anului precedent pana la valoarea curenta de 13.278.972 lei iar valoarea investitiilor financiare pe termen scurt, ce insumeaza 7,69% din valoarea activelor totale, s-a redus cu 13,57% in decursul trimestrului analizat;
3. scaderea cu 14,62% a valorii datoriilor totale angajate de societate, in structura carora datoriile pe termen scurt continua sa detina o pondere importanta (74,95%). In consecinta, am asistat la mentinerea ratei globale de indatorare la un nivel extrem de redus, de numai 7,73%;
4. cresterea cu numai 2,96% a valorii capitalurilor proprii, pe seama profitului net aferent perioadei analizate.
Prin urmare, structura capitalurilor proprii ale BIOFARM S.A., la data de 31.03.2008, este cea cuprinsa in tabelul de mai jos:
Indicatorii de rentabilitate
BIOFARM S.A. inregistreaza in prezent valori medii ale rentabilitatii economice si financiare, calculate in baza profitului pe ultimele 4 trimestre calendaristice. O posibila explicatie in aceste sens o constituie faptul ca, in ultima vreme, capitalurile proprii ale BIOFARM S.A. au crescut mai rapid decat profitul acesteia, in urma majorarii de capital din luna octombrie a anului precedent (39.067.498 lei) si a reevaluarii activelor la finele anului (28.867.815 lei).
Evolutia bursiera
Nivelul indicatorilor combinati ai emitentului, PER si P/BV, este in prezent destul de interesant comparativ cu valorile inregistrate anterior de emitent. Totusi, daca ne raportam la ceilalti emitenti listati la BVB, nivelul indicatorilor combinati ai BIOFARM S.A. (si indeosebi cel al PER) ramane in continuare unul usor peste medie.
_____________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
14 iulie 2008
Comentarii articol (0)