Pe forumul AvocatNet a fost discutata modalitatea in care bunurile mobile depozitate pe spatiul aflat in proprietatea unei terte persoane pot fi impartite urmasilor, cand exista un testament in care sa se precizeze atribuirea bunurilor respective.
Situatia prezentata de user:
In urma cu sase luni, doua persoane(userul formului AvocatNet si vecina acestuia) au incheiat un act de vanzare-cumparare cu uzufruct viager pentru o garsoniera, nu si pe bunurile mobile din aceasta. Ulterior, persoana care a oferit spre vanzare o garsoniera, a decedat.
Dupa decesul persoanei, fratii acesteia au venit sa ia bunurile din casa invocand ca „este dreptul lor”. De asemenea, in cazul de fata, sunt cinci frati, dar numai unul singur a venit sa pretinda aceste bunuri. Totodata, acesta si-a manifestat interesul doar pentru lucrurile noi, pretextand ca celelalte nu ii sunt de folos. Noii proprietari ai garsonierei au spus ca, fara o succesiune sau un alt act de acest fel, nu dau nimic din casa. Insa, acestia au asigurat urmasii ca, dupa ce se va realiza un inventar al lucrurilor, le vor da bunurile fratilor decedati,
Intrebarile userului:
Aceste bunuri nu se predau in urma unei succesiuni? Se poate face aceasta succesiune sau prin ce alta modalitate?
In cat timp sunt obligati sa vina sa ia bunurile si ce se intampla cu aceste bunuri in cazul in care nu le ridica in timpul limita?
Raspunsurile si explicatiile oferite de useri pe aceasta tema:
Unul din userii forumului sugereaza ca este cel mai simplu ca bunurile sa fie date fara sa fie facuta succesiunea, pe motiv ca intelegerea in privinta succesiunii ar dura pea mult. Solutia cea mai indicata ar fi realizarea unui inventar si predarea bunurilor cui vine sa le ceara, in baza semnaturii.
In ce priveste ridicarea bunurilor, nu exista termen stabilit de lege, dar fratii trebuiesc anuntati de noul proprietar sa vina sa isi ia bunurile. In cazul in care acestia nu le ridica, persoana care detine spatiul este indreptatita sa le depoziteze pe cheltuiala lor.
Un alt user considera ca unul din mostenitori ar trebui sa deschida mostenirea. De asemenea, daca mostenitorii ar locui in garsoniera si nu parasesc imobilul de bunavoie ar fi necesara o hotarare judecatoreasca de evacuare.
Si un alt user recomanda notificarea mostenitorilor cunoscuti in vederea ridicarii tuturor bunurilor ce au apartinut defunctei, bunuri ce trebuie inventariate, ca dupa aceea sa fie predate mostenitorilor. Inventarul bunurilor ar fi bine sa fie fãcut de un executor judecatoresc, pe cheltuiala mostenitorilor.
In respectiva notificare poate fi specificat ca, in cazul neridicarii bunurilor in termen de 15 zile, de exemplu, acestea vor fi aruncate in strada sau depozitate pe cheltuiala mostenitorilor.
Toate bunurile vor fi predate oricarui mostenitor ce va veni sa le ridice urmand ca el sa le imparta cu ceilalti, iar predarea se va face numai pe baza de Proces verbal de predare-primire cu semnatura si martori. Totodata, bunurile ar trebui predate in tot si nu pe bucati, pentru a evita alte riscuri.
Pentru a ne prezenta opinia ta, te asteptam pe forumul AvocatNet.
Comentarii articol (1)