ACCES GRATUIT
Parlamentul European
Reglementarea serviciilor financiare pe piata unica, pentru persoanele fizice
Parlamentul European (PE) va dezbate saptamana aceasta, in plen, situatia serviciilor financiare cu amanuntul pe Piata Unica.
Articolul continuă mai jos
Proiectul sustinut de deputatii europeni includ o oferta mai mare si preturi mai scazute, precum si imbunatatirea increderii consumatorilor.
Pe langa persoanele fizice, si intreprinderile mici apeleaza la serviciile financiare transfrontaliere. Astfel, initiativa Parlamentului European ar face ca si pentru IMM-uri sa se aplice prevederile legislatiei de protectie a consumatorilor.
Obligatia statelor UE de a reglementa acest domeniu
O piata unica in domeniul serviciilor financiare pentru consumatori poate fi realizata numai prin masuri care ofera un mediu sigur, in ce priveste cererea si oferta. Totodata, reglementarea acestor servicii trebuie elaborata astfel incat sa permita aparitia unor noi produse, servicii si actori pe piata, se arata in raportul care va fi dezbatut in plenul Parlamentului European.
In raport este subliniat si faptul ca diferentele din dreptul fiscal reprezinta unul dintre cele mai importante impedimente in calea realizarii pietei unice si se reaminteste statelor membre responsabilitatea majora care le revine in acest domeniu.
De asemenea, deputatii europeni pun accentul pe importanta dezvoltarii educatiei financiare ca un element complementar protectiei corespunzatoare a consumatorilor si, totodata, sustin ca acestia ar trebui sa aiba acces la mecanisme extrajudiciare de solutionare alternativa a litigiilor legate de serviciile financiare.
PE mai sustine ca statelor membre le revine obligatia de a lua masuri, astfel incat sa dezvolte cunostintele financiare ale cetatenilor. Nu trebuie ignorat faptul ca cetatenii care au incredere in procesul investitional pot furniza lichiditati suplimentare pietelor de capital, se arata in raport.
Luand in considerare concluziile care se impun in urma recentelor cazuri de turbulente din sectorul serviciilor bancare cu amanuntul, sistemele de remunerare din sectorul bancar trebuie reorganizate pe baza obiectivelor pe termen lung si a orientarilor emise de autoritatile de supraveghere pentru a combate intr-un mod mai eficient fenomenul riscului moral si pentru a consolida rolul sistemelor de gestiune prudenta a riscului, conform raportului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)