Piata unica este vazuta drept cea mai mare realizare a UE. Aceasta intampina, insa, mari provocari, avand nevoie de mai multa competitivitate si protectie sociala. In aceasta saptamana, deputatii europeni au dezbatut viitorul pietei unice in momentul de fata cu reprezentanti ai Consiliului si Comisiei si companii, in cadrul comisiei parlamentare pentru piata interna.
La sfarsitul lunii octombrie, Comisia Europeana a prezentat Actul privind piata unica, lansand o dezbatere publica pe aceasta tema, ce va dura patru luni. In mai, Parlamentul European a adoptat o rezolutie a socialistului maltez Louis Grech, care cere implementarea actului inainte de primavara anului 2011. Deputatii europeni vor aborda din nou Actul privind piata unica in plen, in noiembrie.
In beneficiul cetatenilor si companiilor
Actul privind piata unica include o serie de masuri ce vor sa dea un nou impuls economiei europene si sa contribuie la crearea de locuri de munca. Acesta include masuri pentru a simplifica viata cetatenilor atunci cand isi exercita drepturile conferite de Uniune, de exemplu pentru a inmatricula un autovehicul in alta tara a UE.
Pentru companii, actul faciliteaza finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si dezvoltarea comertului electronic si a pietei digitale si promoveaza brevetele europene. Muncitorii vor beneficia de masurile privind transferul drepturilor de pensie si ameliorarea recunoasterii calificarilor personale.
„Europenii au drepturi economice si sociale“
Conform comisarului european pentru piata interna, Michel Barnier, „se considera ca piata unica submineaza drepturile sociale, dar vrem sa aratam ca europenii au drepturi economice si sociale“. Fostul comisar Mario Monti, care a pus bazele Actului, a spus ca piata unica nu este indeajuns sprijinita de statele membre.
Vincent van Quickenborne, ministrul belgian responsabil cu piata interna, a aratat ca „functionarea pietei unice este o datorie morala“, insistand asupra a trei prioritati: bunurile, serviciile si crearea pietei unice digitale.
Monique Goyens (Beuc) a spus ca se pune un accent prea mare pe chestiunile transfrontaliere, in timp ce majoritatea consumatorilor sunt interesati de pietele nationale. Philippe de Buck (BusinessEurope) a aratat ca pe piata unica nu ar trebui sa existe o separare intre pietele nationale si cele transfrontaliere.
Este necesar sprijinul statelor membre
Socialistul maltez Louis Grech a cerut o „noua paradigma in gandirea politica pentru a aduce schimbarile necesare“. Raportorul pentru excluziunea sociala pe piata unica, liberalul roman Cristian Busoi, a aratat ca „sprijinul aratat de cetatenii europeni si companii pentru piata unica nu a fost intotdeauna indeajuns de mare“, de aceea este necesara o schimbare constanta, care sa aduca piata unica mai aproape de cetateni si companii.
Poloneza Roza Thun, de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), crede ca Actul privind piata unica „va ameliora economia UE, dar nu este o Biblie ce nu poate fi adusa la zi“. Conform presedintelui comisiei pentru piata interna si protectia consumatorilor, Malcolm Harbour (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit), planurile europene au nevoie de cooperare din partea statelor membre.
„Avem nevoie de obiective provocatoare, dar fezabile“, a spus acesta.
Comentarii articol (1)