avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... credeti ca se va adopta un Cod Civil european?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

credeti ca se va adopta un Cod Civil european?

As dori cateva argumente pro si contra adoptarii unui Cod Civil european....daca acest lucru va fi posibil sau nu ...cu motivatii in ambele cazuri..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:00, 28 Mai 2011
O opinie de nespecialist. Sunt cateva modele de drept civil aplicabile in UE si mai sunt si foarte multe tari. E greu sa ajungi la un numitor comun. Acum poate nici dumneavoastra nu puteti spune care e mai bun, nu?
Un subiect interesant! :) Discutia ar fi mult mai lunga,dar pe scurt,iata opnia mea.
Armonizarea sistemelor de drept ale statelor membre UE (in speta,domeniul dreptului civil) este un subiect care a generat si genereaza si astazi discutii aptinse si "sentimente" puternice in randul specialistilor din toate statele membre si chiar si din cele candidate (in prezent,Turcia si Croatia).
In Tratatul de la Amsterdam (cred ca in preambulul acestuia) se face o referire cu caracter special la cultura juridica,cerandu-se in acest sens sa fie respectate organizarea si functionarea sistemelor de drept ale statelor membre.
In ce priveste o arminizare a legislativa,crearea unui cod civil european,Parlamentul European a fost un sustinator si un promotor al unui astfel de cod,afirmatia fiind sustinuta de cele doua rezolutii ale sale din 1989 si 1994.
Tot ceea ce s-a incercat pana acum in directia codificarii legii civile europene,a avut doar rezultate negative. Astfel stand lucrurile,daca nu s-a putut ajunge la un consens cand UE avea doar cateva state membre,cu atat mai putin se va putea ajunge acum cand sunt nu mai putin de 27,fiecare tinand la traditiile sale juridice,dar mai cu seama la suveranitatea lor.
Acesta este unul dintre argumentele contra posibilitatii adoptarii unui Cod Civil European.
Un al doile argument impotriva,este dat de faptul ca exista prea multe diferente intre sistemele de drept ale statelor membre. Acestea sunt atat de inradacinate in cultura lor juridica,incat crearea unui cod civil la nivelul UE,ar fi aproape imposibila,daca nu chiar imposibila. Este de-ajuns sa ne gandim la cazul Regatului Unit.
In momentul de fata,exista mai multe reglementari comunitare (directive,regulamente) in domeniul dreptului civil/comercial-Regulamentul nr. 44/2001,Regulamentul nr. 2201/2003 etc. Intr-adevar,cativa pasi,dar nu suficienti pentru a se ajunge in viitorul apropiat la o codificare a dreptului privat.
Si pana la urma,oare chiar ar fi de dorit un Cod Civil European? Uniunea Europeana,care la inceputurile sale nu s-a vrut a fi decat o piata comuna/unica,este pregatita pentru acest nivel? Este adevarat,in toate preambulurile tratatelor ce stau la baza Uniunii se vorbeste despre o colaborare si o uniune cat mai stransa intre popoarele Europei (ceea ce implicit inseamna si sisteme juridice,legi s.a.m.d.),dar sa nu uitam de deviza UE: "Uniti in diversitate". Ori prin crearea si adoptarea unui cod civil european,nu se va aduce o oarecare atingere diversitatii si identitatii,juridice in acest caz,fiecaruia din cele 27 de tari? Poate ca daca intr-o zi se va ajunge la o astfel de armonizare,atunci vom putea vorbi de o Uniune aproape ideala,care sa nu fie in acelasi timp si o federatie,ci sa isi pasteze diversitatea.lucru deloc usor de realizat.
Concluzia: in viitorul apropiat,cel putin,nu se va ajunge la adoptarea unui astfel de cod,din motivele expuse (doar cateva exemple,cu siguranta existand si altele),iar daca totusi se va ajunge acolo,acel cod nu va putea aspira la o acoperire comprehensiva,foarte detaliata.
Crearea unui cod civil cu caracter obligatoriu pe teritoriul Uniunii Europene va fi imposibil de realizat.
Codul civil poate fi înlocuit bucată cu bucată de o parte a sistemului juridic fiecărui stat membru .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se va intampla la 01.01.2010? SoSlow SoSlow Intrebarea este, ati ghicit, retorica :) Odata cu ratificarea Tratatului de la Lisabona si intrarea acestuia in vigoare, probabil cu incepere de la ... (vezi toată discuția)
Forta juridica a tratatului de la lisabona Adela.Alexandra Adela.Alexandra Ce ati analiza/mentiona in cadrul unui subiect cu tema \"Forta juridica a Tratatului de la Lisabona\"? Multumesc (vezi toată discuția)
În 25 mai 2018 ar trebui să intre în vigoare gdpr-ul. cum poți să aplici o normă de drept europeană dacă nu a fost reglementată în legislația din românia? ContSters336142 ContSters336142 In 25 mai 2018 ar trebui sa intre in vigoare GDPR-ul. Cum poti sa aplici o norma de drept europeana daca ea nu a fost reglementata in legislatia din Romania? ... (vezi toată discuția)