Ministrii muncii din tarile Uniunii Europene au ajuns la un acord privind numarul de ore lucrate saptamanal de salariatii din tarile membre si asupra drepturilor angajatilor temporari.
S-au depasit astfel dispute de ani de zile privind aceste chestiuni, Marea Britanie fiind principalul adept al unor reguli mai putin stricte.
Acum, regulile Uniunii ar permite ca angajatii sa lucreze peste limita de 48 de ore pe saptamana, daca fac acest lucru de bunavoie; iar angajatii temporari ar avea drepturi egale cu angajatii permanenti in ce priveste salarizarea si concediile.
Inainte de a intra in vigoare propunerile trebuie insa aprobate de Parlamentul European.
Dupa negocieri maraton la Bruxelles, ministrii muncii au ajuns la un compromis, Marea Britanie acceptand regulile privind drepturile egale ale angajatilor temporari, fiindca s-a acceptat posibilitatea ca timpul de lucru sa depaseasca 48 de ore saptamanal, pe baza voluntara.
Comisarul european de resort Vladimir Spidla a afirmat ca acordul reprezinta un pas important pentru salariatii europeni si ca va intari dialogul social, dar propunerile de compromis trebuie aprobate intai de Parlamentul European, lucru care nu este foarte sigur.
Conform regulilor revizuite, un angajat care accepta sa lucreze peste 48 de ore, poate lucra pana la 60 sau 65 de ore pe saptamana in conditii bine precizate si dupa negocieri cu sefii.
"Acest acord face ca oamenii sa poata castiga mai mult pentru ore suplimentare si totodata ajuta companiilor in perioade de activitate intensa", a declarat ministrul britanic pentru chestiuni de afaceri John Hutton.
Regulile revizuite stabilesc de asemenea ca asa numitele perioade inactive de veghe, nu mai trebuie considerate echivalente cu timp de munca.
In ce priveste drepturile angajatilor temporari, ministrii muncii au convenit ca acestia trebuie sa beneficieze de tratament egal cu cei permanenti in ce priveste salarizarea, concediile de maternitate si boala, si concediile obisnuite.
Drepturile ar intra in vigoare din prima zi de lucru, cu exceptia cazurilor in care se incheie un acord la nivel national intre patronat si sindicate, acordand patronilor "o perioada de gratie".
Comentarii articol (2)