Deputatii europeni au votat miercuri modificarea directivei privind timpul de lucru si au solicitat, in a doua lectura, sa nu existe nicio exceptie de la saptamana de lucru de maxim 48 ore. Deputatii au considerat ca derogarile existente pentru aceasta regula ar trebuie sa fie eliminate in trei ani. In plus perioadele de garda, inclusiv perioada inactiva trebuie considerata drept timp de lucru.
In vederea modificarii Pozitiei comune a Consiliului UE a fost nevoie de majoritatea absoluta a voturilor pentru adoptarea amendamentelor propuse de comisia parlamentara pentru afaceri sociale, adica 393 de voturi pentru.
"Votul de azi este un triumf pentru toate grupurile politice din Parlamentul European. De asemenea, este o victorie pentru cele 200 milioane de medici si studenti la medicina din UE. In plus este o oportunitate pentru Consiliu de a se angaja in mod ferm pentru agenda cetateanului si de a avea o conciliere constructiva", a declarat
Alejandro Cercas, in urma votului, solicitand Comisiei Europene de a deveni in sfarsit un adevarat arbitru si de a inceta a sustine Consiliului.
Definitia timpului de lucru
In conformitate cu jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, elementele caracteristice ale conceptului de „timp de lucru” constau din obligatia de a fi prezent fizic in locul stabilit de angajator si de a ramane la dispozitia acestuia in vederea prestarii fara intarziere a unor servicii, daca este necesar.
Timpul maxim de lucru saptamanal - 48 ore
"Revizuirea directivei privind timpul de lucru este un motiv de ingrijorare pentru milioane de lucratori", a declarat raportorul PE Alejandro Cercas (PSE, Spania). Saptamana de lucru de 48 ore a fost stabilita in prima conventia OIM, motto-ul fiind a munci pentru a trai si nu invers", a declarat eurodeputatul Alejandro Cercas, in cadrul dezbaterii parlamentare.
Parlamentul s-a exprimat pentru perioada maxima de lucru de 48 ore/saptamana, iar exceptiile de la aceasta regula ar trebui sa expire in urmatorii trei ani. Cu votul de miercuri, Parlamentul European s-a exprimat impotriva derogarii de la principiul saptamanii de lucru de maxim 48 de ore. Abolirea acestei clauze a fost sustinuta in plenul PE cu 421 voturi pentru, 273 impotriva si 11 abtineri.
"Clauza de derogare individuala abroga aceasta lege si va conduce nemijlocit la dumping social. In plus, studiile arata cu o perioada excesiv de lunga de munca are efecte negative asupra sanatatii si devine din ce in ce mai greu de a impaca viata profesionala cu cea de familie. Compromisul propus de Consiliu face ca "derogarea sa devina regula generala", a declarat raportorul PE, Alejandro Cercas.
Cu toate acestea, in baza unor conventii colective sau a altor acorduri incheiate de partenerii sociali, sau in temeiul anumitor dispozitii legale ori regulamentare, perioadele inactive ale timpului de garda pot fi calculate in mod specific, pentru a se respecta durata maxima a timpului de lucru saptamanal.
Perioadele de repaus compensatorii
Potrivit votului in PE, in situatiile in care lucratorilor nu le-au fost acordate perioade de repaus, dupa perioada de lucru trebuie sa li se acorde perioade de repaus compensatorii, in conformitate cu dreptul aplicabil, conventiile colective sau alte acorduri incheiate intre partenerii sociali.
Persoane cu mai multe contracte de munca
PE a considerat ca este important ca atunci cand un lucrator are mai multe contracte de munca, sa fie luate masuri pentru a garanta ca timpul de lucru al lucratorului este definit ca suma perioadelor de timp lucrate in cadrul fiecarui contract.
Timpul de garda este considerat timp de lucru
Pozitia Parlamentului European este ca timpul de garda in integralitatea sa, trebuie considerat drept timp efectiv de munca, inclusiv perioada inactiva. Acest amendament a fost sustinut de majoritatea deputatilor europeni fiind adoptat cu 576 voturi pentru, 122 impotriva si 13 abtineri.
Concilierea vietii de familie cu cea profesionala
Prin votul sau, PE considera ca statele membre trebuie sa incurajeze partenerii sociali sa incheie acorduri pentru a imbunatati concilierea vietii de familie cu cea profesionala. Angajatorii trebuie sa informeze cu mult timp inainte lucratorii cu privire la orice modificare introdusa in structura timpului de lucru.
Mai mult, lucratorii vor avea dreptul sa solicite
modificarea orarului si a structurii timpului de lucru, iar angajatorii trebuie sa analizeze aceste solicitari in mod echitabil, tinand cont de necesitatile in materie de flexibilitate ale angajatorilor si angajatilor.
Ce va urma?
Pentru adoptarea acestei directive se aplica
procedura de co-decizie, Parlamentul European detinand aceleasi competente legislative ca si Consiliul.
Avand in vedere ca nu s-a ajuns la un acord, se va lansa a
treia faza a procedurii de co-decizie dupa votul din plenul PE:
concilierea. Aceasta este ultima sansa de a ajunge la un compromis intre Parlamentul European si Consiliul UE.
Concilierea consta din negocieri directe intre cele doua institutii co-legiuitoare (Parlamentul si Consiliul), desfasurate in cadrul comitetului de conciliere. In mod normal, acestea conduc in final la adoptarea propunerii in cea de a treia lectura.
In cazul in care Comitetul de conciliere nu ajunge la un acord, ori daca Parlamentul sau Consiliul nu aproba „proiectul comun” in cea de a treia lectura, se considera ca actul nu a fost aprobat. In acest caz, procedura de codecizie nu poate fi reinitiata decat pe baza unei noi propuneri legislative din partea Comisiei.
Pozitia Consiliului UE
La 9 iunie 2008, Consiliul a adoptat pozitia comuna care reprezinta un compromis intre statele membre UE (Spania, Belgia, Cipru, Grecia si Ungaria nu au sprijinit pozitia comuna) si care reitereaza posibilitatea derogarii cu anumite limite: in cazul in care nu exista alte prevederi in contractul colectiv de munca, lucratorii ar putea lucra in medie
60 de ore/ saptamana sau 65 de ore daca se includ perioadele inactive ale perioadei de garda. Perioada de referinta pentru calculare a fost determinata la trei luni.
De asemenea, ministrii au confirmat diferentierea dintre perioada de garda activa, considerata drept timp de lucru si perioada de garda inactiva (cazul in care lucratorul desfasoara serviciul de permanenta dar nu este chemat pentru a-si exercita atributiile).
Perioada inactiva a timpului de garda nu este considerata timp de lucru cu exceptia cazului in care legislatia nationala sau, in conformitate cu legislatia si/sau practicile la nivel national, o conventie colectiva sau un acord intre partenerii sociali prevede altfel.
Consiliul a acceptat solicitarile Parlamentului din prima lectura cu privire la reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie. Statelor membre li se solicita trebuie sa asigure ca angajatorii informeaza angajatii in timp utile in ceea ce priveste schimbarile in organizarea timpului de lucru. In plus, comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a insistat ca angajati sa aiba posibilitatea de a solicita modificari ale timpului de lucru, iar angajatorul trebuie sa ia in considerare astfel de cereri, care pot fi refuzate doar daca existe motive foarte intemeiate.
____
Sursa: Serviciul de presa al Parlamentului European
Comentarii articol (0)