Pe forumul AvocatNet a fost discutata situatia in care o persoana este indreptatita sa i se restituie retroactiv impozitul pe salariu.
Situatia prezentata de user
O persoana este angajata in invatamant si are in intretinere un copil de 3 ani, dar este necasatorita. La data angajarii (01.09.2007), aceasta s-a prezentat la secretariat cu carnetul de munca si copii dupa actele necesare si i s-a cerut sa scrie pe o coala diverse date personale (inclusiv starea civila si numarul de copii). Persoana aceasta a crezut ca este suficient pentru a beneficia de deducerea suplimentara pentru o persoana aflata in intretinere. In urma cu cateva zile, aceasta persoana a aflat ca nu i s-a acordat aceasta deducere pe motiv ca nu a fost completat o declaratie-tip pe propria raspundere ca are in intretinere o persoana. Secretara a spus ca acea declaratie o poate lua de la ea, dar ca nu o mai primeste acum, ci abia de la 01.09.2008 si ca pot fi recuperate retroactiv diferenta de impozit pentru ca statele sunt facute.
Intrebarile userului
1. Se pot primi retroactiv diferenta de impozit?
2. Cine poarta vina acestei situatii? Cel care nu a stiut sau secretara pentru ca nu a informat?
Raspunsurile oferite de useri pe aceasta tema
Unul din useri a facut trimitere direc la legislatia in vigoare, mai exact la Legea nr.571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal / Textul actului publicat in M.Of. nr. 927/23 dec. 2003
De asemenea, acesta prezinta si sfera de cuprindere a impozitului :
Art. 40. - (1) Impozitul prevazut in prezentul titlu, denumit in continuare impozit pe venit, se aplica urmatoarelor venituri:
a) in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei;
b) in cazul persoanelor fizice rezidente, altele decat cele prevazute la lit. a), numai veniturilor obtinute din Romania, care sunt impuse la nivelul fiecarei surse din categoriile de venituri prevazute la art. 41;
c) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfasoara activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania, venitului net atribuibil sediului permanent;
d) in cazul persoanelor fizice nerezidente care desfasoara activitate dependenta in Romania, venitului salarial net din aceasta activitate dependenta;
e) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care obtin veniturile prevazute la art. 39 lit. d), venitului determinat conform regulilor prevazute in prezentul titlu, ce corespund categoriei respective de venit .
Art. 45. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul anual global a unor sume sub forma de deducere personala de baza si deduceri personale suplimentare, acordate pentru fiecare luna a perioadei impozabile.
(2) Deducerea personala de baza, incepand cu luna ianuarie 2004, este fixata la suma de 2.000.000 lei pe luna.
(3) Deducerea personala suplimentara pentru sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, aflati in intretinere este de 0,5 inmultit cu deducerea personala de baza.
In acelasi timp, acesta recomanda sa se mearga la administratia financiara pentru a se discuta cu inspectorul de zona.
Un alt user considera ca retroactiv, nu se mai poate face nimic, dar, simultan, nici nu este indicat sa se astepte pana in luna septembrie. De aceasta deducere se poate beneficia chiar din luna iunie, conform Normelor de aplicare a prevederilor Codului fiscal, pct.99, lit.b:
In functie de venitul lunar al persoanei intretinute, platitorul veniturilor din salarii va proceda dupa cum urmeaza:
b)in situatia in care contribuabilul solicita acordarea deducerii personale pentru persoana aflata in intretinere ca urmare a situarii venitului lunar al acesteia din urma sub 2.500.000 lei lunar, platitorul de venituri din salarii va incepe acordarea deducerii personale reconsiderate pentru persoana in intretinere o data cu plata drepturilor lunare ale lunii in care contribuabilul a depus documentele justificative.
Un alt user analizeaza cazul, strict din prisma codului fiscal. Astfel, este de inteles ca acele deduceri vor fi acordate din luna imediat urmatoare completarii actelor solicitate de lege.
Insa problema o reprezinta obtinerea retroactiva a sumei rezultata din deducerea conferita de lege. In opinia acestuia, se poate obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens, dar e bine sa calculati inainte cat reprezinta aceasta deducere inainte de a formula actiunea, costurile pentru reprezentare ar face sa nu se merite intreg deranjul.
Un alt user confirma faptul ca se poate cere retroactiv diferenta de bani neincasata, iar in acest sens se fac state de plata rectificative. Sfatul acestuia este inaintarea unei cereri Inspectoratului Scolar Judetean la care sa se ataseze copii de pe certificatele de nastere ale copiilor.
Asteptam si opinia ta pe Forumul AvocatNet.
Comentarii articol (0)