Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat, in prima lectura, proiectul de lege privind stimularea investitiilor, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor.
"Astazi (n.r. marti ) nu am facut decat sa transpunem hotararea pe care am luat-o saptamana trecuta, de a transforma proiectul de lege in Ordonanta de Urgenta, care a fost aprobata astazi. Ordonanta va intra in vigoare de la publicarea in Monitorul Oficial", a declarat pemierul Calin Popescu-Tariceanu.
Stimularea investitiilor, potrivit acestui act normativ, se bazeaza pe urmatoarele principii:
- tratament egal – aplicarea in mod nediscriminatoriu a criteriilor si mijloacelor de acordare de facilitati
- transparenta – aducerea la cunostinta tuturor celor interesati a informatiilor referitoare la procedura de acordare de facilitati pentru investitii
- eficienta utilizarii facilitatilor – aplicarea unor criterii clare care sa reflecte avantajele economice ale proiectelor de investitii
- confidentialitatea – garantarea protejarii informatiilor referitoare la drepturile de proprietate intelectuala apartinand investitorilor.
Facilitatile acordate investitorilor se prezinta sub forma unor scheme de ajutor de stat fundamentate pe baza unor criterii specifice, cum ar fi: obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul, furnizorul, procedura de acordare, domeniile in care se face investitia, astfel incat acestea sa fie in concordanta cu legislatia nationala si cea comunitara in materia ajutorului de stat.
Astfel, facilitatile se acorda investitiilor realizate in urmatoarele sectoare de activitate: industria prelucratoare; productia si furnizarea de energie electrica ºi termica, gaze, apa calda; distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare; telecomunicatii si activitati de servicii informatice; activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport.
Prin aceste reglementari se creeaza temeiul legal pentru acordarea de facilitati ca masuri de sprijin a investitiilor care contribuie la realizarea unuia din urmatoarele obiective:
- dezvoltare regionala
- protectia si reabilitarea mediului inconjurator
- cresterea eficientei energetice si/sau producerea si utilizarea energiei din resurse regenerabile de energie
- cercetare-dezvoltare si inovare
- ocuparea si formarea fortei de munca
- dezvoltarea acelor domenii de activitate care sunt prioritare in conformitate cu politicile economico-sociale guvernamentale
O alta componenta importanta a proiectului de act normativ este faptul ca Ministerul Economiei si Finantelor a primit mandat sa elaboreze cadrul legal pentru infiintarea Agentia Romana de Investitii, prin reorganizarea Agentiei Romane pentru Investitii Straine.
Comentarii articol (0)