Comisia pentru mediu a Parlamentului European a pledat pentru etichetarea adecvata a produselor alimentare care contin coloranti azoici (precum E107 sau E110) si pentru autorizarea aromelor si enzimelor, doar in cazul in care exista beneficii pentru consumatori.
In prezent, utilizarea aditivilor alimentari este reglementata de o serie de acte comunitare. Cele patru propuneri de regulament sunt menite sa simplifice si sa actualizeze cadrul legislativ, tinand cont de ultimele descoperiri stiintifice din domeniu. Chiar daca in mare parte pozitia comuna a Consiliului este acceptata, membrii Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara au reintrodus anumite amendamente pentru a clarifica anumite proceduri si pentru a imbunatati protectia consumatorilor.
Procedura comuna de autorizare: mai multa transparenta
Parlamentul European solicita o procedura de autorizare mai transparenta. Procedura se va baza pe analize de risc elaborate de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA/EFSA), iar Comisia Europeana va gestiona lista cu produse aprobate.
"Noul regulament va aduce o simplificare pentru companii si va mari protectia consumatorilor", a declarat europarlamentarul Asa Westlundt. .
Aditivii trebuie sa fie in beneficiul consumatorilor
Comisia parlamentara a mai adoptat in unanimitate un al doilea raport privind urmatorii aditivi alimentari: indulcitori, coloranti, anti-oxidanti, emulsifianti, gelatine si gaze de ambalare.
Potrivit raportului, aditivii alimentari ar trebui aprobati si utilizati numai daca indeplinesc anumite criterii: trebuie sa fie siguri atunci cand sunt utilizati, trebuie sa existe o necesitate tehnologica pentru utilizarea lor, iar utilizarea lor sa nu induca in eroare consumatorul, ci sa-i aduca un beneficiu. Nu trebuie totusi sa existe niciun risc ca aditivul sa-i induca consumatorului convingerea eronata ca produsul alimentar contine alte ingrediente decat cele reale.
Conform noilor date stiintifice disponibile, exista un risc de sanatate pentru copiii expusi colorantilor azoici (de exemplu: E 107 sau E110). In acest context deputatii europeni au introdus un nou amendament prin care se solicita ca produsele alimentare care contin acest substante sa fie etichetate cu avertizarea „colorantii azoici pot avea efecte alergice si pot provoca hiperactivitate la copii”. De asemenea, se solicita interzicerea totala a aditivilor in alimentele neprocesate, precum si a indulcitorilor si colorantilor in alimentele pentru sugari si copii mici.
Cum va functiona procedura de autorizare?
In paralel cu procedura de autorizare pentru noii aditivi alimentari, toti aditivii existenti pe piata (aproximativ 300) vor fi reevaluati in mod gradual. Aditivi autorizati la ora actuala pot ramane pe piata, dar o data ce procesul de actualizare este complet, orice aditiv care nu se va regasi in lista aditivilor autorizati, va fi interzis.
Arome si enzime
Industria alimentara utilizeaza un numar mare de arome naturale si artificiale, in prezent fiind inregistrate in jur de 2.600 de astfel de substante.
Ca si in cazul aditivilor, eurodeputatii au subliniat ca aromele si enzimele trebuie utilizate doar daca sunt in beneficiul consumatorului si daca nu creeaza falsa impresie in ce priveste prospetimea unui produs. In cazul in care aceste sunt produse din organisme modificate genetic (OMG), aceasta informatie trebuie sa fie publicata pe eticheta produsului.
In ceea ce priveste aromele, acestea ar trebui utilizate doar daca efectul dorit nu poate fi obtinut prin folosirea de condimente. Potrivit deputatilor, o aroma este considerata a fi naturala daca elementul aromatizant din substanta are 95% origine naturala (Comisia Europeana a propus doar 90%).
"In afara de siguranta alimentara si consolidarea pietei interne trebuie luate in considerare si alte interese ale consumatorilor, precum dorinta ca alimentele sa fie cat mai naturale. Parlamentul European a tinut sa sublinieze in special dreptul consumatorilor de a alege", a explicat europarlamentarul Drcar Murko.
Comentarii articol (0)