Conform sursei citate, regulamentul privind aditivii din produsele alimentare este disponibil intr-o baza de date online si permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar. De asemenea, aceasta lista urmeaza sa intre in vigoare in iunie 2013, pentru a permite industriei alimentare sa se adapteze la noile norme.
Totodata, cea de-a doua lista, referitoare la aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive, se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Potrivit Comisiei Europene, “utilizarile autorizate ale aditivilor sunt, de acum inainte, enumerate in functie de categoria de produse alimentare la care pot fi adaugati. Comisia considera ca aceasta este o imbunatatire importanta in comparatie cu vechile liste care erau dispersate in mai multe anexe la trei directive diferite.’’
Aditivii, interzisi pentru unele categorii de alimente
Comisia Europeana precizeaza ca noua lista stabileste ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt interzisi. Astfel de alimente sunt iaurturile nearomatizate, untul, compotul, pastele fainoase, painea simpla, mierea, apa si sucul de fructe.
In ceea ce priveste produsele alimentare cu grad inalt de prelucrare, precum dulciurile, snackurile, sosurile si bauturile aromatizate, se autorizeaza un numar mare de aditivi, conform CE. In plus, lista de aditivi care pot fi adaugati la alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente sa ramana limitata, potrivit aceleiasi surse.
Alte schimbari conform noilor dispozitii legislative
Pe langa instituirea celor doua liste, noua legislatie prevede, de asemenea:
- conditii bine determinate in care se pot adauga aditivi la alimente
- o impartire a alimentelor in categorii cu aditivii enumerati intr-o maniera clara, in functie de categoriile de alimente la care pot fi adaugati
- un program pentru deplina reevaluare a sigurantei tuturor aditivilor autorizati
- orientari si instructiuni clare pentru solicitantii de noi utilizari de aditivi alimentari
In martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizati. Totodata, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) trebuie sa reevalueze toti aditivii pana in 2020, mai precizeaza CE.
De asemenea, in martie 2011, Comisia a adoptat o masura prin care se precizeaza datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizari pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor si informatii care sa demonstreze ca utilizarea aditivului este justificata din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator si nu va induce in eroare.
Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitanti, Comisia a elaborat un ghid practic care sa permita solicitantilor sa prezinte dosare complete ce pot fi gestionate eficient. CE este convinsa ca astfel se poate stimula inovarea responsabila in industria alimentara.
Un exemplu de astfel de produs inovator este indulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, obtinute din planta Stevia ribaudiana. Comisia a adoptat in 14 noiembrie 2011 si un regulament prin care se autorizeaza utilizarea acestuia in mai multe categorii de produse alimentare.
EFSA a fost solicitata sa evalueze siguranta substantei. Agentia a concluzionat ca indulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociati cu orice toxicitate reproductiva/de dezvoltare si a stabilit o doza zilnica acceptabila de 4 mg/kg greutate corporala/zi.
Puteti vizualiza un clip privind aditivii alimentari aici.
Comentarii articol (4)