Situatia prezentata de user
In urma unui divort de acum 3 ani, un barbat are de platit ca pensie alimentara o suma fixa pentru copilul minor nascut in timpul casatoriei. Recent, acesta a fost dat in judecata de fosta sotie pentru a se mari suma de bani alocata cresterii si ingrijirii copilului. Insa, barbatul nu are niciun venit in prezent, fiind student.
De asemenea, acesta are anumite indoieli privind paternitatea copilului si, in plus, nu i se acorda dreptul de a vizita copilul decat in prezenta mamei. Mama copilului sustine ca acesta nu isi recunoaste tatal si nu vrea sa se afle singur in fata lui.
Intrebarile userului
Se poate modifica cunatumul pensiei alimentare?
Exista posibilitatea de a ramane la suma stabilita acum 3 ani?
Este prea tarziu pentru a se face un test de paternitate? Se poate face acest test chiar daca mama copilului se opune?
Raspunsurile si explicatiile oferite de useri pe aceasta tema
Primul raspuns face referire la Codul familiei care stabileste cuantumul maxim din venitul net pentru care se achita pensia alimentara. El este stabilit la o patrime (25%) din castigul sau din munca, pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. Astfel, acesta concluzioneaza ca, in cazul in care tatal nu are un venit, ramane ca pensia sa se stabileasca in functie de salariul minim pe economie.
Si un alt user impartaseste aceasta opinie cu privire la stabilirea pensiei alimentare pe baza salariului minim pe economie, avand in vedere ca nu exista venituri. Astfel, daca salariu minim a crescut, exista sanse la plata unei pensii mai mari.
Un alt user considera ca acum nu mai poate fi tagaduita paternitatea copilului, insa se poate incerca. Cel mai indicat ar fi fost ca paternitatea sa fie adusa in discutie chiar in cadrul procesului de divort.
Un alt raspuns pe aceasta tema aduce in vedere faptul ca pensia de intretinere pentru copilul minor se stabileste in functie de necesitatile copilului, dar si de posibilitatile celui care o plateste. De asemenea, acesta spune ca valoarea pensiei poate fi stabilita numai de catre instanta de judecata, printr-o sentinta judecatoreasca.
In cazul de fata, neexistand o sursa de venit, persoana va fi obligata la plata a 1/4 din venitul minim pe economie.
Totodata, daca mama copilului formuleaza cerere de marire, va trebui sa faca arate ca exista venituri suplimentare. Acest user adauga si faptul ca se mai poate face cerere de marire a pensiei de la 1/4 din venitul minim pe economiede acum 3 ani, pana la 1/4 din venitul minim pe economie din prezent, avand in vedere ca salariul minim pe economie s-a marit intre timp de la 340 la 500 lei.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (7)