Situatia prezentata de user
O firma a dispus incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana angajatului. Firma, insa, nu are contract colectiv de munca pe unitate, angajatii beneficiind de un contract individual de munca, in care nu exista clauza unui salariu compensatoriu, in cazul in care angajatii sunt concediati din motive care nu tin de persoana lor.
Intrebarile userului
In acest caz, angajatorul trebuie sa acorde o compensatie de cel putin un salariu lunar, conform contractului colectiv de munca la nivel national, pe anii 2007-2010, sau se raporteaza numai la contractul individual de munca?
Raspunsurile userilor pe aceasta tema
Un user considera ca, in cazul in care nu exista contract colectiv de munca la nivel de unitate, se aplica prevederile contractului colectiv de munca la nivel national, pe anii 2007-2010. Astfel, angajatul concediat, va beneficia de minim un salariu compensatoriu.
Dupa cum se prevede in art. 3 din contractul colectiv de munca la nivel national:
„Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national; (..)”
Un alt user impartaseste aceasta opinie, considerand ca exista o obligatie a negocierii si, ulterior, a incheierii unui contract colectiv de munca la nivel de unitate numai in cazul angajatorilor care au peste 21 de salariati.
Acolo unde nu exista contract colectiv de munca la nivel de unitate se aplica contractul colectiv de munca la nivel national. Chiar si unde exista contract colectiv de munca la nivel de unitate, acesta nu poate avea prevederi inferioare contractului colectiv de munca la nivel national.
Intr-o alta opinie se arata ca, si in situatia in care Departamentul de Resurse Umane motiveaza ca postul s-a desfiintat conform Codului Muncii art. 65 aliniat 1 si 2, se va beneficia de o plata compensatorie.
In cazul in care angajatorul refuza sa se achite de aceasta obligatie, acest utilizator recomanda persoanei concediate sa se adreseze instantei de judecata, mentionand ca, fiind un litigiu de munca, nu se plateste taxa judiciara sau timbru judiciar.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (7)