Pe Forumul Avocatnet.ro a fost discutata situatia in care se acorda salariul compensator, in cazul in care angajatul este concediat din motive ce nu tin de persoana lui.
Situatia descrisa de user
Unei persoane i se desface contractul de munca, potrivit art. 65 din Codul muncii, aceasta aflandu-se in perioada de preaviz.
Intrebarea userului
Are aceasta persoana dreptul la salariul compensator?
Cand se poate depune cererea pentru salariul compensator?
Raspunsurile userilor pe Forumul Avocatnet.ro
O persoana considera ca aceasta cerere se poate depune oricand, angajatul avand dreptul la cel putin un salariu compensator, potrivit Contractului Colectiv de Munca.
Si un alt utilizator este de parere ca in contractul colectiv de munca ar trebui sa fie stipulat numarul de salarii compensatorii ce se acorda in cazul concedierilor, acesta fiind un drept care deriva din acel act.
Pe de alta parte, daca nu exista un contract colectiv la nivel de angajator, trebuie aplicat contractul colectiv pe ramura din care face parte angajatorul conform codului CAEN al activitatii sale principale.
In putinele cazuri in care nu exista nici acesta, se va primi un singur salariu compensator, potrivit Contractului Colectiv de Munca la Nivel National.
“Regula teoretica este ca acesta nu se cere, ci este obligatia angajatorului ca in cazul concedierilor colective sa-l acorde. Trebuie sa solicitati dumneavoastra prin cerere adresata angajatorului sau in instanta. Nu este de prisos ca in cererea adresata angajatorului sa mentionati ca in caz de neacordare a acestui drept va veti adresa instantei in termen legal de 6 luni de la nasterea dreptului”, precizeaza acest user.
Un alt utilizator recomanda ca, in cazul in care angajatorul nu plateste salariile compensatorii cuvenite, il puteti da in judecata la Tribunalul din judetul in care are angajatul domiciliul. Fiind litigiu de munca nu se platesc taxe.
O alta persoana considera ca in Codul muncii se prevede fara sa se faca vreo distinctie intre salariatii din mediul privat si bugetari ca salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor sa beneficieze de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
“In acest sens, art.78 alin.1 din CCMN stipuleaza ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. Prin urmare, acest salariu compensatoriu se acorda si angajatilor din sectorul privat”, mai spune acest user.
Asteptam si parerea ta pe Forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (6)