avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... BUNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

BUNA

AM FOST CONCEDIATA DE CURAND IN BAZA ART 65 CODUL MUNCII (REDUCERE DE PERSONAL) SI AM CITIT PE NET CA AS AVEA DREPTUL LA UN SALARIU COMPENSATOR EGAL CU SALARIUL PE CARE IL AVEAM INAINTE DE CONCEDIERE IN BAZA ART 78 ALIN 1.
ESTE ADEVARAT SI CE AR TREBUIE SA FAC CA SA IL OBTIN?
MENTIONEZ CA IN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA NU PRECIZEAZA CA AS AVEA DREPTUL LA SALARII COMPENSATORII IAR ACUM SUNT IN PREAVIZ
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 20:15, 9 August 2010
1. Pe forum nu se scrie cu litere mari.
2.Nu ati specificat la ce unitate lucrati, daca are CCM, samd
Porivit art.67 C.mun. , salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

CCMN in art.78 alin.1 stipuleaza ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
In acest sens, depuneti o cerere la angajator ... in caz de refuz, puteti sesiza ITM-ul si/sau deschide o actiune impotriva angajatorului. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu in termen de 6 luni de zile de la data incetarii c.i.m.. Actiunea este scutita de plata taxelor de timbru.
am lucrat la o firma de curierat cu capital privat si nu stiu daca au CCM
in CIM scrie ca prevederile se completeaza cu dispozitiile legii 53/2003 codul muncii si al CCM aplicabil incheiat la nivelul angajatorului
VALYTA a scris:

am lucrat la o firma de curierat cu capital privat si nu stiu daca au CCM
in CIM scrie ca prevederile se completeaza cu dispozitiile legii 53/2003 codul muncii si al CCM aplicabil incheiat la nivelul angajatorului


Art.247 C.mun. prevede exprex ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Daca nu exista ccm la nivel de angajator, atunci se aplica ccm incheiat la nivel superior.
Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
aveti dreptul la minim un salariu compensator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile mele in cazul unui preaviz dat de angajator myky32 myky32 buna seara.am o problema.acum 2 zile am primit din partea conducerii companiei unde lucrez o decizie prin care am fost informat ca firma isi restrange ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv la nivelul unitatii alexandryna alexandryna Daca mi se inchide cartea de munca cu articolul 65 primesc un salariu compensator chiar daca firma nu detine contract colectiv la nivelul unitatii.Precizez ca ... (vezi toată discuția)