avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compensator in caz de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compensator in caz de concediere

Buna ziua!As dori sa va cer din nou un sfat.
Dat fiind ca m-i se desface contractul de munca cu cod 65,si sunt in perioada de preaviz,cand pot sa-mi depun cerera pt salariul compensator?,sau daca am dreptul macar la asa ceva?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Toader Mihai , utilizator 10:23, 9 Decembrie 2010
conform CCMUN, aveti dreptul la cel putin 1 salariu compensatoriu.
daca, insa, in CCM la nivel de ramura sau unitate este stipulat faptul ca aveti dreptul la mai multe salarii, atunci se va aplica norma mai favorabila.
cererea o puteti depune oricand.
Salariul compensator este un drept ce deriva din contractul colectiv de munca.
Daca dumneavoastra ,la angajator, aveti contract colectiv de munca ,acolo este stipulat numarul de salarii compensatorii ce se acorda in cazul concedierilor
Daca nu aveti contract colectiv la nivel de angajator mergeti la contractul colectiv pe ramura din care face parte angajatorul conform codului caen al activitatii sale principale.
Daca nu exista nici acesta (mai rar posibil) aveti de primit un singur salariu compensator conform c.c.m.n.n.
Regula teoretica este ca acesta nu se cere ci este obligatia angajatorului ca in cazul concedierilor colective sa-l acorde.
Avand in vedere ca ITM-ul doarme si nu slujeste angajatiisi la primirea documentelor nu solicita angajatorului dovada achitarii obligatiilor fata de angajat,trebuie sa solicitati dumneavoastra prin cerere adresata angajatorului sau in instanta.
Nu este de prisos ca in cererea adresata angajatorului sa mentionati ca in caz de neacordare a acestui drept va veti adresa instantei in termen legal de 6 luni de la nasterea dreptului.
Daca angajatorul nu va plateste salariile compensatorii cuvenite il puteti da in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Multumesc mult pentru sfat!Ideea este ca am intrebat ,si m-i s-a raspuns ca salariile compensatorii nu se dau in mediul privat ci numai bugetarilor,ceea ce mi se pare absurd!
pulugor izabella a scris:

Multumesc mult pentru sfat!Ideea este ca am intrebat ,si m-i s-a raspuns ca salariile compensatorii nu se dau in mediul privat ci numai bugetarilor,ceea ce mi se pare absurd!

Este o aberatie acest lucru ... Codul muncii prevede fara sa faca vreo distinctie intre salariatii din mediul privat si bugetari ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
In acest sens, art.78 alin.1 din CCMN stipuleaza ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Prin urmare, acest salariu compensatoriu se acorda si angajatilor din sectorul privat.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii concediere art 65 cm amya1808 amya1808 Care va fi nivelul salariilor compensatorii cuvenite salariatilor, daca in perioada preavizului acordat pentru concediere datorata desfiintarii postului, ... (vezi toată discuția)
Ccm unic la nivel national vs ccm unic ramura Daniel_Gaftoi Daniel_Gaftoi Buna seara, in compania mea se face concediere colectiva . CCM pe societate a expirat in 31.12.2007 si de atunci nu s-a mai incheiat nici un fel de act ... (vezi toată discuția)
Contestare concediere Marius Nou Marius Nou cum pot si unde sa contest concedierea care mi s-a facut? La firma la care lucrez sunt 2 angajati:un inginer si o secretara. Eu, inginerul, sunt dat afara ... (vezi toată discuția)