Situatia prezentata de user
O persoana este singurul angajat al unui notariat, insa din cauza ca biroul isi va schimba sediul in alta localitate, angajatul a primit un preaviz de disponibilizare incepand cu 22 ianuarie 2009.
Intrebarile userului
Angajatul poate beneficia de o plata compensatorie, daca nu este specificata in contractul individual de munca?
Daca angajatul este, totodata, student in anul I la o facultate particulara, poate beneficia de somaj?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user considera ca, potrivit art.78 alin.1 din Contractul Colectiv de Munca, la incetarea contractului individual de munca, din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
De asemenea, acesta precizeaza ca, in cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior si adauga faptul ca studentii nu pot beneficia de indemnizatia de somaj.
Totodata, utilizatorul forumului mentioneaza ca, si in cazul in care un salariat care nu are functia de baza, fiind angajat doar cu 4 ore pe zi, beneficiaza de salariul compensatoriu in cazul de desfiintare a postului.
O alta persoana de pe forum adauga si faptul ca trebuie sa existe o decizie de desfiintare a postului, fiind necesara o organigrama modificata conform noii structuri.
Cel dintai user revine prezentand noi aspecte privind platile compensatorii. Acestea sunt acordate de catre angajatori din fondurile proprii, din Fondul de garantare asigurandu-se plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa.
De asemenea, aceasta persoana adauga si faptul ca in Codul fiscal se prevede neimpozitarea platilor compensatorii acordate in cazul concedierilor colective, prin urmare considera ca pentru concedierile individuale se aplica impozitul pe venit.
Contributia de asigurari sociale pentru persoanele care beneficiaza de plati compensatorii se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)