Prin Ordinul comun nr. 1706 si 1.889/C din 2008, Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Justitiei au aprobat
procedurile de stabilire, plata si rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
Ordinul comun al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si al Ministerului Justitiei (MJ)
nr. 1706 si 1.889/C din 2008 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 533 din 15 iulie 2008.
Prin acelasi ordin, a fost modificata Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (
Declaratia 208) si au introdus un nou formular, Declaratia privind veniturile din transferal proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (
Declaratia 209).
Declararea, stabilirea si plata impozitului
Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal stabilit de
notarii publici, datorat la bugetul de stat, se declara de catre acestia,
lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost calculat si incasat, in
formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat". Declaratia se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul biroului notarial.
Notarii publici mai au obligatia sa depuna
semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal formularul 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal".
Pana la data de 25 a fiecarei luni, notarii publici vor efectua plata impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, incasat in luna precedenta, pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), in contul unic de venituri al bugetului de stat 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire", deschis la unitatile Trezoreriei Statului in a caror raza birourile notarilor publici sunt inregistrate fiscal.
In situatia in care transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii se realizeaza
prin alta procedura decat cea notariala, stabilirea impozitului datorat pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se face de catre
organul fiscal competent.
Plata impozitului se efectueaza, in numerar sau prin decontare bancara,
de catre contribuabili in contul 20.03.01.18 "Veniturile bugetului de stat - Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", deschis pe codul de identificare fiscala (cod numeric personal) al contribuabilului, acolo unde acesta este luat in evidenta fiscala.
In cazul in care transferul dreptului de proprietate se efectueaza
prin hotarare judecatoreasca, instantele judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti definitive si irevocabile va comunica organului fiscal din raza de competenta teritoriala a instantei de fond hotararea si documentatia aferenta, in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii.
Organul fiscal din raza de competenta teritoriala a instantei de fond va transmite hotararea si documentatia aferenta, in termen de 5 zile de la primirea acestora, la organul fiscal competent pentru stabilirea impozitului datorat.
In situatia in care transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se realizeaza
prin alta procedura decat cea notariala sau judecatoreasca, stabilirea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se face pe baza datelor declarate de contribuabili in Declaratia privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (
Declaratia 209).Declaratia se depune la organul fiscal competent, in
termen de 10 zile, inclusiv, de la data transferului.
In termen de 15 zile de la depunere, organul fiscal va emite o
Decizie de impunere, pe baza datelor declarate prin formularul 209. Impozitul trebuie platit in termen de 60 de zile de la data comunicarii Deciziei de impunere.
Cum se calculeaza impozitul?
Conform
articolului 771 din
Codul Fiscal, la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
I
mpozitul nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit, daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termen de 2 ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la aceasta valoare.
_______________
Avocatnet.ro a mai publicat, pe aceeasi tema:
- Noi declaratii fiscale privind impozitul din transferul proprietatilor imobiliare
Comentarii articol (0)