Situatia prezentata de user
Un cuplu a construit un imobil cu 3 apartamente, fiecare etaj este un apartament si are intrare separata de pe casa scarii, exact ca la un bloc.
Acestia doresc sa vanda fiecare apartament in parte si au fost informati ca, pentru a putea face acest lucru, este nevoie de o dezmembrare.
Vila are cadastru si a fost recent intabulata.
Intrebarile userului
Care sunt pasii de urmat?
Ce costuri implica aceasta indiviziune?
Raspunsurile si explicatiile date de useri
Un prim user sugereaza ca ar trebui sa se apeleze la expertul de cadastru care sa intocmeasca planul cadastral cu numere diferite pentru fiecare apartament si, apoi, la notar se va putea vinde separat fiecare apartament cu numar diferit.
O alta persoana considera ca trebuie luata legatura cu un expert topograf pentru a se efectua o documentatie de dezmembrare a imobilului pe loturi, respectiv pe apartamente cu terenul aferent. Apoi, cu aceasta documentatie se vor intabula loturilor cu numere top diferite. Dupa intabulare in Cartea funciara, se va putea vinde la notar fiecare apartament separat, pe baza extrasului Cartii funciare aferent fiecarui apartament.
Si un alt user considera ca primul pas il reprezinta impartirea imobilului in 3 apartamente. Pentru acest lucru, trebuie contactat un inginer de cadastru care va face trei cadastre separate. Dupa obtinerea celor 3 cadastre, se va merge la notar sa se intocmeasca un act de dezmembrare.
Cele 3 cadastre separate vor obtine numar cadastral separat si se vor intabula ca si imobile distincte in baza actului de dezmembrare (acum exista un singur imobil cu 3 etaje, ulterior vor exista 3 imobile formate din cate 2,3,4 etc. camere).
Dupa aceasta procedura, se vor putea vinde separat imobilele sub forma unor apartamente. Va fi aceeasi situatie in care se afla si cei care au 2-3 apartamente in proprietate, in blocurile clasice.
Dezmembrarea se va face odata cu prima vanzare, important este sa existe cadastrele. Se mai poate vinde imobilul si pe cote parti, fara a imparti imobilul pe apartamente. Cumparatorii va cumpara cota de 1/3 din imobilul P+3, urmand sa faca ei partajarea si obtinerea numerelor cadastrale distincte dupa ce cumpara. De obicei cumparatorii vor sa gaseasca situatia juridica clar reglementata (imobilul deja impartit) si vor pune conditia impartirii in prealabil. Daca, insa, se gasesc cumparatori dispusi la solutia din urma, nu este nimic ilegal in aceasta varianta.
Acest user enumera si pasii necesari dezmembrarii:
- La inginerul de cadastru se va merge prima data.
- Ulterior, dupa impartirea imobilului, se va merge la notar pentru vanzare.
In privinta costurilor, cele pentru efectuarea cadastrelor sunt spuse de inginerul ales. Costurile vanzarii se pot afla de la notariat si sunt in functie de pretul trecut in contract.
Asteptam si opinia ta in Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)