Situatia prezentata de user
In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari. Unul din loturi a ramas in coproprietate cu cote parti diferite (67%,13%,20%) si are destinatia de cale de acces, doua din loturi neavand iesire la un drum public, iar al treilea lot se afla in continuarea unui lot cu front la drumul public in posesia aceluiasi proprietar (cel care detine 13% cota parte din drumul de acces).
Cotele parti au rezultat diferit datorita configuratiei terenului care nu putea fi parcelat in suprafete egale, suprafetele de teren devenind egale (scriptic) prin diferenta de cota parte revenita fiecarui proprietar din lotul patru(cale de acces). Drumul de acces a fost amenajat si este folosit in prezent doar de catre proprietarul care detine 67% cota parte din el pentru accesul la o constructie autorizata.
Distanta de la strada la lotul cu constructie este de 45m, iar latimea drumului de acces (lotul in coproprietate) este de 3m, drumul continuand pe toata lungimea lotului cu constructia. Distanta de la strada pana la ultimul lot (care nu are acces la drumul public) este de 150m.
Intrebarile userului
Se poate vorbi pentru lotul in coproprietate de iesire din indiviziune cu instituirea unei servitutii de trecere pentru lotul care nu are acces la drumul public?
In ce masura poate influenta marimea cotei parti detinuta de un coproprietar in luarea deciziilor asupra destinatiei unui lot?
Raspunsurile si explicatiile userilor
Un user raspunde succint, considerand ca este posibil, dar numai cu acordul tuturor coproprietarilor, partajul prin instanta fiind, dupa parerea sa, exclus.
In opinia unei alte persoane, se poate iesi din indiviziune atat cu acordul partilor, cat si prin instanta de judecata., dupa care se poate cere servitutea de trecere.
Un alt user spune ca, daca acest ultim lot are destinatia de cale de acces, situatie stabilita de comun acord cu ceilalti coproprietari, este posibil ca instanta de judecata sa respinga cererea de iesire din indiviziune, eventual sa pronunte o hotarare prin care sa stabileasca ca acest lot reprezinta servitute de trecere pentru toti coproprietarii sau dupa caz o coproprietate fortata.
Din acest motiv, userul recomanda o intelegere amiabila cu privire la partajarea acestui lot, mai ales ca marimea cotei-parti detinuta de un coproprietar ar putea influenta in luarea deciziilor asupra destinatiei unui lot dar se tine cont si de alti factori (functionalitatea lotului, accesul la celelalte loturi, drumul de servitute, cine poseda in fapt acel lot, etc.).
O alta persoana mentioneaza ca este important de stabilit faptul ca anterior operatiunii juridice de partajare trebuia sa fie dispusa lotizarea de catre coproprietari a terenului in cele patru loturi, iar acest lucru implica doua aspecte:
1. persoana fizica autorizata de catre OCPI efectueaza tehnic dezmembrarea terenului conform vointei coproprietarilor dar si respectand regula utilitatii practice a acestei dezmembrari
2. notarul, respectand, de asemenea, vointa partilor dar si documentatia cadastrala, intocmeste actul de lotizare si subsecvent de partajare (sistare a starii de indiviziune).
"Inteleg ca prin vointa coproprietarilor s-a dispus ca destinatia lotului numar 4 sa fie aceea de alee de acces, drum pentru acces catre domeniul public sau privat dar care sa permita tuturor celorlalti proprietari ai celor trei loturi detinute in proprietate exclusiva sa poata ajunge pe proprietatile lor. Se poate afirma ca in acest caz suntem in fata unei sistari a indiviziunii chiar daca partile prin vointa comuna stabilesc ca destinatia unuia dintre loturi sa fie de allee de acces", spune userul.
Dreptul de servitute este prin natura sa un dezmembramant al proprietatii si, in opinia acestuia, in speta data nu s-a specificat in actul de partaj constituirea acestuia.
Acesta crede ca acel lot 4 este coproprietatea celor trei care detin terenurile 1, 2, 3 in proprietate exclusiva si care au inteles sa stabileasca destinatia terenului in alee acces . Numai ca aceasta impartire procentuala diferita creaza suspiciuni intre ei ridicand intrebarea sus mentionata.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)