Proiect de lege
privind Fondul de garantare pentru plata creanþelor salariale
CAPITOLUL I
Dispoziþii generale
Art. 1 – (1) Prevederile prezentei legi reglementeazã condiþiile referitoare la constituirea ºi utilizarea fondului de garantare pentru plata creanþelor salariale, scopul, baza legalã a activitãþii, administrarea ºi sursele financiare ale acestuia.
(2) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor juridice care au , în condiþiile legii, calitatea de angajator.
(3) Prezenta lege se aplicã în cazul în care întreprinderea devine subiect al administrãrii obligatorii sau al lichidãrii obligatorii prin instanþa judecãtoreascã.
Art. 2 – (1) Fondul de garantare pentru plata creanþelor salariale asigurã plata creanþelor care privesc salarizarea.
(2) Instituþia care administreazã resursele Fondului de garantare este Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de munca.
(3) Pana la intrarea in vigoare a legii, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de munca va elabora Regulamentul de organizare ºi funcþionare al Fondului de garantare.
CAPITOLUL II
CONSTITUIREA RESURSELOR FONDULUI DE GARANTARE
Art. 3 –(1) Resursele financiare ale fondului de garantare sunt alcãtuite din :
a) contribuþiile angajatorilor prevãzuþi la art. 1 alin (2) din prezenta lege, în procent de …… din fondul total de salarii brut.
b)sume de la bugetul de stat alocate printr-un program special.
c) sume încasate de la societãþile comerciale aflate în proces de lichidare sau faliment , pentru achitarea creanþelor cãtre creditorul fondul de garantare.
d) contribuþiile voluntare achitate de cãtre persoanele fizice ºi juridice sau de cãtre unitãþile fãrã personalitate juridicã.
(2) Resursele fondul de garantare se vor încasa ºi pãstra de cãtre Trezoreria Statului.
(3) Contribuþiile angajatorilor cãtre fondul de garantare se vor administra în concordanþã cu prevederile legislaþiei fiscale în vigoare
(4).Contribuþiile angajatorilor cãtre fondul de garantare se vor achita pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata.
(5) Pentru neplata contribuþiilor datorate la termenul prevãzut la alin.(4), se aplicã majorãri de întârziere si penalitãþi, în condiþiile legii.
(6).Resursele fondului de garantare se vor utiliza numai în scopul prevãzut de prezenta lege.
Art. 4 – (1) Drepturile salariaþilor al cãror angajator a fost declarat insolvabil vor fi satisfãcute din resursele fondului de garantare a salariilor.
(2) Un salariat are dreptul la satisfacerea drepturilor din resursele fondului de garantare a salariilor dacã angajatorul ºi-a achitat contribuþiile prevãzute de prezenta lege.
(3) În cazul decesului salariatului soþul/soþia sau cei aflaþi în întreþinere beneficiazã de drepturile cuvenite salariatului.
Art. 5 - Vor fi plãtite din resursele fondului de garantare a salariilor urmãtoarele creanþe salariale rezultate din contractele individuale de muncã:
a) suma totalã a drepturilor salariale restante, plafonatã la o sumã stabilitã prin Hotãrâre de Guvern. Suma stabilitã de cãtre Guvern nu poate fi mai micã de totalul a 3 salarii minime pe economie.
b) Compensaþii bãneºti pentru concediul de odihnã neefectuat, dar numai pentru o durata minimã a concediului de odihnã anual stabilitã de Codul Muncii ºi pentru maximum un an de muncã.
c) Plãþi compensatorii în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncã ºi/sau contractul individual de muncã, în cazul încetãrii raporturilor de muncã.
d) compensaþii în cazul accidentelor de muncã sau a bolilor profesionale, în cuantumul stabilit de lege.
e) achitarea sumele restante referitoare la plata datoratã în cazul suspendãrii temporare a activitãþii societãþii din motive economice.Cuantumul sumelor nu poate fi mai mare decât cel stabilit la lit.a).
Art. 6 – (1) Sumele ce vor fi plãtite conform art.5, se calculeazã pe baza drepturilor salariaþilor societãþilor aflate în proces de lichidare sau în faliment, ce decurg din contractele de muncã, anterioare declanºãrii procedurii falimentului ºi pentru o perioadã de cel mult 2 luni dupã data începerii procedurii falimentului.
(2) Creanþele salariale achitate din fondul de garantare se plãtesc în condiþiile stabilite de lege.
(3) Resursele fondului de garantare se vor utiliza ºi pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale fondului, conform procedurii stipulate în Regulamentul fondului de garantare.
CAPITOLUL III
PROCEDURA ALOCÃRII RESURSELOR FONDULUI DE GARANTARE
Art.7 – (1) Procedura alocãrii resurselor fondului de garantare se stabileºte prin Regulamentul fondului de garantare
(2) Documentaþia referitoare la alocarea resurselor bãneºti pentru plata creanþelor salariale ce decurg din contracte lor de muncã se depune la instituþia care administreazã fondul de garantare, conform procedurii stabilite în regulamentul fondului de garantare, de cãtre administratorul întreprinderii ce se aflã în proces de lichidare sau de cãtre preºedintele comisiei de lichidare a societãþii aflate în faliment, cu 2 sãptãmâni înainte de data aprobãrii cererilor creditorilor.
(3) Alocarea resurselor din fondul de garantare se iniþiazã de cãtre administratorul fondului de garantare, în cazul în care, dupã o perioadã de 2 luni de la data aprobãrii cererilor creditorilor, salariaþii unei societãþi aflate în proces de lichidare sau preºedintele comisiei de lichidare a unei societãþi declarate în faliment sau o organizaþie ce reprezintã aceste persoane, înºtiinþeazã în scris consiliul fondul de garantare cã administratorul societãþii aflate în faliment sau preºedintele comisiei de lichidare a unei societãþi aflate în faliment nu a solicitat alocarea resurselor bãneºti.
(4) Salariaþii (salariatul) unei societãþi aflate în proces de lichidare sau a unei societãþi aflate în faliment sau o organizaþie ce reprezintã aceste persoane trebuie sã prezinte administratorului societãþii aflate în faliment sau preºedintele comisiei de lichidare a unei societãþi aflate în faliment, o notificare scrisã cu 15 zile înainte de a se adresa consiliului fondului de garantare.O copie a acestei notificãri se va ataºa cererii adresate administratorului fondului de garantare.
Art.8 –(1) Deciziile consiliului fondului de garantare pot fi contestate la instanþele judecãtoreºti, potrivit legii.
(2) Activitatea financiarã a fondului de garantare este supusã controlului Curþii de Conturi.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL IV
ATRIBUÞIILE AGENÞIEI NAÞIONALE PENTRU OCUPAREA FORÞEI DE MUNCÃ CU PRIVIRE LA ADMINISTRAREA FONDULUI DE GARANTARE A SALARIILOR
Art. 9 – Agenþia Naþionalã pentru Ocuparea Forþei de muncã are, cu privire la administrarea Fondului de garantare, urmãtoarele atribuþii:
a)sã primeascã ºi sã examineze cererile cu privire la plata creanþelor salariale ºi aprobarea cuantumurilor sumelor ce urmeazã a fi plãtite din sursele Fondului de garantare a salariilor
b) sã rezolve revendicãrilor salariaþilor
c) sã controleze dacã sumele alocate din Fondul de garantare au fost utilizate în concordanþãprocedura prevazutã de lege
d) sã asigure rambursarea resurselor neutilizate din fondul de garantare
e) sã exercite dreptul de creditor împotriva angajatorului insolvabil cu privire la sumele plãtite din Fondul de garantare pentru satisfacerea cererilor salariaþilor, potrivit procedurii prevãzute de prezenta lege.
f) sã reprezinte interesele Fondului de garantare , conform competenþelor stabilite în Regulament, în relaþiile cu instituþiile administraþiei centrale ºi locale, instanþele judecãtoreºti, societãþi ºi organizaþii în orice problemã ce priveºte activitatea fondului. Interesele fondul de garantare pot fi reprezentate, de asemenea, de cãtre alte instituþii autorizate de guvern.
g) Sã întocmeascã rapoartele anuale cu privire la activitatea Fondului de garantare
h) Sã supravegheze folosirea resurselor Fondului de garantare
i) Sã soluþioneze alte probleme prin regulamentului fondului de garantare
CAPITOLUL V
SANCÞIUNI
Art. 10 – Încãlcarea de cãtre angajator a obligaþiilor de platã a contribuþiilor, in condiþiile prezentei legi, constituie infracþiune ºi se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendã.
Art. 11- Constituie contravenþii ºi se sancþioneazã cu amendã de la 20.000.000 de lei la 40.000.000 de lei urmãtoarele fapte:
a) Neachitarea majorãrilor de întârziere ºi a penalitãþilor prevazute la art. 3 alin. (5)
b) Necomunicarea datelor ºi informaþiilor solicitate în scris de Agenþia Naþionalã pentru Ocuparea Forþei de Muncã, pentru îndeplinirea atribuþiilor sale prevãzute de lege.
Art. 12 - Constatarea ºi sancþionarea contravenþiilor prevãzute la art.11 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii ºi Solidaritãþii Sociale, Inspecþiei Muncii, Agenþiei Naþionale pentru Ocuparea Forþei de Muncã.
Art. 13 - Amenzile contravenþionale aplicate conform prezentei legi constituie venituri cãtre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. .
CAPITOLUL VI
DISPOZIÞII FINALE
Art. 14 – (1) Prezenta lege intrã în vigoare la data......
(2) Prevederile prezentei legi nu se vor aplica societãþilor în cazul cãrora procedura falimentului a fost deschisã înaintea intrãrii în vigoare a acestei legi. În cazurile în care, salariaþilor unei societãþi care se aflã în proces de lichidare sau declaratã în faliment, li s-au achitat în timpul procedurii de lichidare o parte din drepturile salariale restante, obligaþia de platã cãtre aceºtia se reduce cu suma deja achitatã.
(3) Examinarea cererilor societãþilor care se aflã în proces de lichidare sau faliment, cu privire la alocarea resurselor din fondul de garantare , în condiþiile prezentei legi, va începe nu mai devreme de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a legii.
(4) Plata drepturilor salariale restante ale salariaþilor societãþilor în cazul cãrora procedura falimentului a fost deschisã dupã data intrãrii în vigoare a acestei legi, se va efectua din contribuþiile societãþilor, resursele bugetului de stat alocate în cadrul unui program special ºi din resursele recuperate prin mijloacele stabilite de prezenta lege ºi acumulate în fondul de garantare
(5) Angajatorii au obligaþia plãþii contribuþiilor cãtre fondul de garantare începând cu data de …….
Comentarii articol (0)