ACCES GRATUIT
Curtea Europeana de Justitie
Directiva privind libera circulatie se aplica si in cazul membrilor non-UE ai familiilor rezidente
Curtea Europeana de Justitie a decis la sfarsitul saptamanii trecute ca persoanele care provin din statele aflate in afara Uniunii Europene au dreptul la libera circulatie in spatiul Uniunii Europene, atat timp cat acestea fac parte din familii rezidente in perimetrul UE.
Articolul continuă mai jos
Directiva privind facilitarea dreptului la libera circulatie prevede ca orice persoana cetatean al unui stat membru poate beneficia de dreptul la libera circulatie si sedere in spatiul Uniunii Europene. De asemenea, acest drept este extins si pentru membrii familiilor cetatenilor tarilor membre.
Decizia Curtii Europene de Justitie vine in contextul in care legislatia Irlandei, tara membra a Uniunii Europene, prevede ca o persoana care nu provine din spatiul comunitar poate sa se stabileasca pe teritoriul Irlandei, alaturi de membrii familiei sale, cetateni UE, doar dupa ce capata forme legale intr-un alt stat membru al Uniunii. Astfel, intre Directiva 2004/38/CE privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora si prevederile interne ale legislatiei irlandeze a aparut o neconcordanta. Pe rolul Inaltei Curti din Irlanda existau patru procese in care se solicita azil de catre persoanele membre ale unui stat tert, care nu detineau cetatenie, dar, prin casatorie, ajunsesera sa locuiasca in Irlanda.
Totodata, au fost initiate actiuni si privind deciziile instantelor irlandeze legate de acest tip de situatii. In prevederile directivei nu este inclusa aceasta conditie, de a fi rezident intr-un alt stat membru. Curtea Europeana de Justitie considera ca, din moment ce pentru aceasta categorie de persoane este lezata posibilitatea de a locui alaturi de familiile lor, exista o piedica privind libertatile fundamentale ale persoanei, dar si o posibila incalcare a Tratatului de la Maastricht.
Desi mai multe state membre au incercat sa aduca in vedere consecintele nefaste ale migratiei pe teritoriul Uniunii Europene, insa, in textul directivei este specificat ca sotul nerezident isi poate urma sotul rezident in spatiul UE, indiferent de locul sau momentul in care casatoria lor a avut loc. Cu toate astea, statele membre au decis ca pentru a preveni migratia, trebuie impuse anumite conditii privind stabilirea membrilor nerezidenti ai familiilor rezidente.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)