„La inceputul verii am declansat un control de amploare pe piata alimentelor, avertizandu-i pe comercianti de gravitatea nerespectarii regulilor privind punerea pe piata a produselor perisabile, mai ales in conditiile speciale impuse de zilele caniculare. Exista operatori economici care au ignorat cu desavarsire aceste reguli, fapt sanctionat de inspectorii nostri. Ii asigur pe toti comerciantii ca vom continua verificarile si in perioada urmatoare”, a precizat secretarul de stat Dan Vlaicu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Actiunea de control s-a desfasurat la nivel national, incluzand in jur de 1000 de operatori economici. ANPC a verificat modul in care alimentele sunt etichetate, depozitate si comercializate de catre:
- unitati de alimentatie publica: unitati fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii etc
- unitati de alimentatie publica si chioscuri din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, precum si in zonele de agrement, parcuri de distractie, debarcadere etc.
- unitatile de comercializare (magazine)
Reprezentantii ANPC considera ca rezultatele acestei anchete sunt ingrijoratoare, din cauza numarului mare de produse alimentare expirate sau depozitate necorespunzator.
Printre masurile luate de ANPC se numara prirea definitiva de la comercializare si/sau utilizare a 2.300 kg alimente, oprirea temporara de la comercializare si/sau utilizare, pana la remedierea deficientelor, a 13.000 kg de alimente, aplicarea a 723 amenzi contraventionale, in valoare de 1.840.000 lei.
Specialistii ANPC recomanda consumatorilor sa cumpere alimente numai din locuri autorizate, verificand eticheta produselor si sa acorde atentie sporita datei limite de consum si temperaturilor de pastrare impuse de producator, acestea fiind inscrise pe ambalaj.
Comentarii articol (0)