Pentru protejarea consumatorilor impotriva riscului de a cumpara si consuma alimente perisabile din punct de vedere microbiologic, in conditii de vara cu temperaturi ridicate, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus verificarea modului de expunere la comercializare si depozitare a produselor alimentare.
Aceasta actiune se va desfasura la nivel national, pe toata perioada verii, controlandu-se :
• unitatile de alimentatie publica de tip fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii etc;
• unitatile de alimentatie publica si chioscurile din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, precum si in zonele de agrement, parcuri de distractie, debarcadere etc.;
• unitatile de comercializare (magazine).
Recomandari pentru consumatori
La cumpararea alimentelor din magazine:
• verificati data durabilitatii minimale a produsului;
• verificati lista ingredientelor;
• verificati daca este respectata temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar in magazin, respectati si dumneavoastra aceasta temperatura acasa;
• nu decongelati si recongelati un produs alimentar daca producatorul interzice aceasta actiune;
• nu cumparati alimente din locuri neautorizate.
La intrarea in unitatile de alimentatie publica:
• acordati o atentie deosebita starii de curatenie din unitate (unele controale au depistat incinte cu pereti murdari, cu zugraveala exfoliata, fete de masa murdare sau cu urme ale arsurilor provocate de tigari, scaune dezlipite, grupuri sanitare murdare, fara sapun si hartie igienica sau in care mirosul de clor te “sufoca”);
• verificati daca in lista meniu sunt afisate cantitatea si pretul produselor;
• analizati modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protectie, curatenia mainilor, prezenta ranilor/zgarieturilor etc.);
• verificati in lumina gradul de curatenie al paharelor existente pe masa;
• analizati gradul de curatenie a tacamurilor;
• analizati organoleptic felurile de mancare aduse, iar daca aveti suspiciunea de produs alterat, refuzati mancarea;
• in cazul fripturilor, prezenta unor zone “mai arse” poate masca un anumit grad de alterare a carnii din care a fost preparata;
• desi este greu de apreciat, in cazul in care aveti de la inceput suspiciuni privind cantitatea neta a portiei, refuzati produsul si solicitati cantarirea acestuia.
La consumarea inghetatei, un produs foarte cautat in zilele calduroase:
• acordati atentie conditiilor de depozitare atat in magazinul de desfacere cat si la domiciu; produsele alimentare congelate, deci si inghetata, trebuie comercializate numai in stare congelata; la decongelare trebuie sa prezinte gust si miros nemodificate, caracteristice sortimentelor respective;
• nu achizitionati produse pentru care aveti suspiciuni ca au fost decongelate si apoi recongelate;
• acordati atentie modului de prezentare a ambalajului; nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este murdar sau nu este inchis etans;
• cititi data durabilitatii minimale; refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata, depasita sau pe care nu este inscrisa aceasta;
• la cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba provenienta produsului, in cazul unei reclamatii.
Comentarii articol (0)