Pentru comercianti, febra cumparaturilor este binecuvantarea sarbatorilor pascale. Si pentru ca rafturile magazinelor si tarabele pietelor se umplu de produse a caror diversitate ne dezorienteaza uneori, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a venit in ajutorul cumparatorului cu sfaturi pentru o masa pascala imbelsugata, cu produse proaspete si sigure.
“ Recomand consumatorilor sa cumpere numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vanzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor, chiar daca sunt vandute la un pret mai mic, reprezinta un risc pentru cumparatori”, a declarat presedintele ANPC.
Cum alegem carnea de miel
• Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
• Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
• Carnea trebuie sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
• Carnea achiziþionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4C.
Cumpararea si vopsirea oualelor
• Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
• La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
• Verificati data durabilitatii minimale, care este inscrisa pe ambalaj in cazul oualor ambulate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.
• Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
• Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produsele de patiserie si cozonacul
• Cumparati produse numai din locuri autorizate;
• Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
• Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);
Vinul
• Cumparati produse numai din locuri autorizate;
• Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
• Verificati etanseitatea recipientelor;
• Vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.
Carnea de peste
• La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna; in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
• Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.
Ce trebuie sa urmariti pe eticheta sau ambalajul unui produs alimentar preambalat
• Denumirea sub care se vinde produsul;
• Numele si adresa fabricantului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
• Data durabilitatii minimale exprimata sub forma „a se consuma, de preferinta inainte de …” sau „a se consuma, de preferinta pana la data…” , sau in cazul produselor care prezinta un grad inalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologicdata limita de consum exprimata sub forma „expira la data de …” ;
• Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii si anului, intr-o forma cronologica necodificata;
• Cantitatea neta;
• Conditiile de depozitare si de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
• Locul de origine sau provenienta a produsului, daca omiterea acestuia ar fi de natura a crea confuzii;
• Concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volume;
• Lista ingredientelor;
• Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
• Instrucþiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzatoare a produselor;
• O mentiune privind lotul (seria lotului, data fabricatiei, data imbutelierii etc.).
Elementele obligatorii de etichetare trebuie sa fie redactate in limba romana fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi. Informatiile de pe eticheta vor fi inscrise lizibil, asezate in mod vizibil si nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicatii sau desene.
Amintim ca, pe parcursul lunii martie, ANPC a organizat controale la nivel national, acordand o atentie deosebita conditiilor de comercializare a alimentelor specifice perioadei, precum cozonacul, produsele de patiserie, ciocolata si produsele de cacao, vopseaua de oua, vin.
Comentarii articol (1)