Pentru ca produsele specifice Sarbatorilor Pascale sa nu prezinte un pericol pentru sanatate, Doamna Secretar de Stat Rovana Plumb, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare perisabile ( carne de miel, peste, oua etc.) numai din locuri amenajate si autorizate care asigura conditiile igienico-sanitare specifice si unde exista certitudinea ca produsele sunt controlate sanitar-veterinar.
Pentru ca produsele specifice Sarbatorilor Pascale sa nu prezinte un pericol
pentru sanatate, Doamna Secretar de Stat Rovana Plumb, Presedintele
Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor recomanda
consumatorilor sa cumpere produse alimentare perisabile ( carne de miel,
peste, oua etc.) numai din locuri amenajate si autorizate care asigura
conditiile igienico-sanitare specifice si unde exista certitudinea ca
produsele sunt controlate sanitar-veterinar.
ANPC recomanda consumatorilor la cumpararea produselor specifice Sarbatorilor
Pascale urmatoarele :
· OUA
- Asigurati-va ca depozitarea si expunerea spre vanzare a acesor produse sunt
corespunzatoare.
- Conform Ordinul Ministrului Sanatatii nr.976/1998 pentru aprobarea Normelor
de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul
si desfacerea alimentelor, depozitarea oualor în cofraje sau in lazi se face
in spatii racoroase, fara miros strain, la temperatura de max. + 14 º C ,
ferite de razele soarelui sau de alta sursa de cadura. Vanzarea oualor în
unitatile de desfacere se face numai in raioane separate sau in raioane cu
produse preambalate. Este interzisa vanzarea oualor la raionul de preparate
din carne ori produse lactate sau raioanele de produse alimentare care se
consuma ca atare, fara a mai fi supuse unui proces termic.
- Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara, sau
sparta.
- La spargere ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat
cu galbenusul.
- Verificati data ouatului, care trebuie marcata, in ordine cronologica si
necodificat, astfel:
"zi/luna/an", pe fiecare ou. In cazul comercializarii oualor preambalate
sau ambalate
marcarea se va face si pe ambalaj, conform HG nr. 641/2002 privind
regimul de
comercializare a oualor.
· VOPSEA DE OUA
- Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale;
- Verificati daca pe ambalajul de prezentare al produsului sunt mentionati
colorantii alimentari admisi de Ministerul Sanatatii si Familiei in lista
ingredientelor, conform normelor sanitare in vigoare, cat si modul de
utilizare.
Atentie ! Nu utilizati la vopsirea oualor vopsea pentru alte destinatii,
precum cea tipografica, pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele,
poate prezenta pericol pentru sanatate.
· CARNE DE MIEL
- Nu cumparati carne de miel de la persoane si din locuri neautorizate riscand
dupa consum imbolnaviri grave. Carnea de miel trebuie cumparata numai din
locuri autorizate ( macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate
in piete ) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. In aceste
conditii aveti garantia unui produs sigur ce nu va va afecta sanatatea.
- Ca o masura de prevedere suplimentara este bine sa observati la mielul
cumparat copita si dentitia specifice ierbivorelor ( la dentitie se va urmari
in special lipsa caninilor).
- Carnea trebuie sa fie elastica, sa revina la forma initiala, in cazul in
care este apasata cu degetul, si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat
mirositoare.
· VINURI SI BAUTURI ALCOOLICE
- Continutul etichetei trebuie sa cuprinda:denumirea sub care se vinde
produsul, denumirea si adresa producatorului sau a importatorului,
imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind
lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia
alcoolica mai mica de 10% vol.
- Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii:
categoria de calitate,
indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de
calitate superioara,
tipul vinului, functie de continutul de zaharuri.
- Aspectul lichidului: culoare corespunzatoare sortimentului, limpede, fara
depuneri sau impuritati in suspensie.
- La intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure
sau sa prezinte impuritati sau scurgeri.
- Marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea
reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor.
· CIOCOLATA SI PRODUSE ZAHAROASE
- Etichetele acestor produse trebuie sa contina urmatoarele informatii:
denumirea produsului,
numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului
- in cazul produselor din import se vor inscrie numele si adresa
importatorului sau ale disribuitorului inregistrat in Romania, data
durabilitatii minimale, cantitatea neta, conditii de depozitare.
- Produsele din import trebuie sa prezinte elementele de identificare si
informare si in limba romana.
- Pentru ciocolata si produse din ciocolata: se mentioneaza in mod obligatoriu
continutul de
cacao substanta uscata, exprimat in procente, astfel: “ cacao…% minim”; in
cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura; se excepteaza
de la indicarea cantitatii nete produsele din ciocolata preambalate, cu o
greutate mai mica de 50 grame; aceasta exceptie nu se aplica produselor cu o
greutate neta mai mica de 50 grame fiecare, atunci cand sunt prezentate
intr-un ambalaj continand doua sau mai multe astfel de produse, daca
continutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame;
in cazul produselor din ciocolata turnate si goale in interior, aceasta
indicatie poate fi inlocuita cu continutul net minim; o mentiune privind
adaosul de cafea sau bauturi spirtoase, atunci cand acesta depaseste 1% din
masa produsului.
Ciocolata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara
pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere fara senzatie de rugozitate la
masticare, culoare si gust specific.
Drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa.
Pentru ca in aceasta perioada pe piata este oferita o diversitate mare de
produse specifice Sarbatorilor Pascale, inspectorii ANPC recomanda
consumatorilor atentie sporita la achizitionarea acestora si la preturile
afisate ale produselor care pot fi diferite de cele incasate, iar in situatia
in care produsul achizitionat nu corespunde calitativ sa se adreseze ANPC sau
oficiilor teritoriale pentru protectia consumatorilor..
Comentarii articol (0)