Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului Antibiotice S.A. care, in primul trimestru din 2008, a raportat, pentru prima data in ultimii 2 ani, o scadere a profitului din exploatare si a celui net.
„Profitul ATB a intrat in picaj. Se cauta remediul”
In acest context, este interesant de vazut daca situatiile semestriale ce se vor publica in 14.08.2008 vor marca o confirmare a acestei tendinte sau, din potriva, o revenire la trendul multianual ascendent.
De asemenea, am considerat relevanta o prezentare a valorilor inregistrate de principalii indicatori combinati, comparativ cu principalii emitenti activeaza in acelasi domeniu de activitate.
Performantele financiare aferente primului trimestru din 2008
La nivelul contului de profit si pierdere, am asistat la urmatoarele evolutii semnificative:
1. un avans de 16,43% al cifrei de afaceri, comparabil cu cel inregistrat de Biofarm S.A. si cu mult superior performantei obtinute de catre Zentiva S.A. in aceeasi perioada:
Comparativ cu performantele inregistrate anterior de societate, ritmul de crestere a cifrei de afaceri pare totusi sa fi incetinit usor:
2. o crestere cu 15,28% a veniturilor din exploatare, a caror evolutie este strans corelata cu cea a cifrei de afaceri;
3. cresterea cu 29,57% a cheltuielilor din exploatare - intr-un ritm superior celui in care au evoluat veniturile din exploatare.
Astfel, cresteri notabile sunt sesizabile la nivelul cheltuielilor cu deprecierea imobilizarilor corporale si necorporale (109,16%), al cheltuielilor privind prestatiile externe (33,76%) si al celor cu personalul (28,57% - in conditiile in care in anul anterior veniturile totale au crescut cu 36,15%). In schimb, cheltuieli precum cele cu materiile prime si materialele consumabile (18,35%) si cele cu energia si apa (3,11%) au inregistrat ritmuri moderate de crestere.
Prin urmare, la data de 31.03.2008, structura cheltuielilor din exploatare ale Antibiotice S.A. Iasi era urmatoarea:
4. scaderea cu 26,47% a profitului din exploatare, pana la nivelul de 9.390.141 lei;
5. deteriorarea rezultatului provenind din activitatea financiara, reprezentat de o pierdere in suma de 1.007.016 lei, cu 74,54% peste cea din primul trimestru din 2007. Pierderea financiara una destul de semnificativa, in conditiile in care ea insumeaza 10,72% din profitul din exploatare al societatii in perioada analizata;
6. obtinerea unui profit net in suma de 7.020.137 lei aferent primului trimestru din 2008, in scadere cu 35,76% fata de perioada similara a anului precedent.
La nivel bilantier, Antibiotice S.A. a inregistrat putine modificari importante fata de finele anului precedent:
1. astfel, valoarea imobilizarilor corporale s-a mentinut relativ neschimbata (-0,68%) si insumeaza 44,62% din activele totale ale Antibiotice S.A.;
2. activele circulante au inregistrat un avans de 9,28%, pe fondul cresterii destul de accelerate a stocurilor (45,62%) si al unui ritm moderat de crestere a creantelor (18,57%). Aceste evolutii au fost temperate insa de o scadere cu 43,22% a sumelor detinute sub forma de disponibilitati in casa si conturi curente la banci;
3. nivelul datoriilor pe termen scurt, ce reprezinta 86,64% din valoarea datoriilor totale, a crescut usor (11,07%), iar rata globala de indatorare este in usoara crestere, insa se mentine sub pragul de 30%;
4. valoarea capitalurilor proprii a sporit cu 2,85%, pe seama profitului net in suma de 7.020.137 lei, aferent exercitiului financiar curent.
Prin urmare, la data de 31.03.2008, structura capitalurilor proprii ale Antibiotice S.A., la data de 31.03.2008, se prezinta in felul urmator:
Indicatorii de rentabilitate
In prezent, Antibiotice SA se confrunta cu un nivel mediu al indicatorilor de rentabilitate, dupa cum se poate observa din tabelul de mai jos:
Evolutia bursiera
Valorile inregistrate de catre indicatorii combinati ai emitentului tradeaza un nivel destul de bun al PER si unul usor ridicat al gradului de supraevaluare.
Comparativ cu Antibiotice S.A. Iasi, principalul concurent, Biofarm S.A., prezinta avantajul unui PER asemanator, dar al unui grad de supraevaluare net inferior. In schimb, in cazul Zentiva S.A., nivelul usor subunitar al raportului pret/activ net contabil este umbrit de nivelul excesiv de ridicat al PER.
Concluzii
In consecinta, apreciem ca nivelul indicatorilor PER si pret/activ net contabil unitar ai societatii este unul destul de interseant, desi in acest moment investitorii ar putea fi tentati sa prefere titlurile BIO in detrimentul celor ATB, datorita gradului mai redus de supraevaluare.
Prin urmare, revenim la ideea enuntata in debutul acestei analize, si anume aceea ca rezultatele financiare semestriale ce vor fi publicate in decursul lunii august sunt extrem de importante si este de asteptat sa aduca o clarificare cu privire la directia in care se indreapta profitul Antibiotice Iasi si al principalilor sai concurenti din industria farmaceutica.
_______________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
17 iulie 2008
Comentarii articol (0)