Ordinul Ministerul Sanatatii Publice nr. 1349/2008 privind stabilirea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 3[4] alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun
Vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii Publice nr. EN 7.943 din 22 iulie 2008,
in conformitate cu prevederile art. 3
4 alin. (5) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii publice emite prezentul ordin.
Art. 1. - Prezentul ordin stabileste Normele pentru aplicarea prevederilor art. 3
4 alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la dosarul produselor din tutun comercializate pe teritoriul Romaniei.
Art. 2. - In sensul prezentului ordin, termenul ingredient are semnificatia prevazuta la art. 2 lit. l) din Legea nr. 349/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3. - Dosarul produsului din tutun cuprinde informatiile prevazute in art. 3
4 alin. (1) din Legea nr. 349/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4. - (1) Incepand cu anul 2009 formatul de raportare este cel prevazut in anexele nr. 1, 2 si 3 si este pus la dispozitia producatorilor sau importatorilor de produse din tutun de catre Ministerul Sanatatii Publice, in conformitate cu recomandarile Comisiei Europene.
(2) Pentru anul 2008 se recomanda utilizarea formatului de raportare prevazut la alin. (1), fara a fi obligatoriu.
Art. 5. - (1) Informatiile prevazute la art. 3
4 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 349/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la ingredientele utilizate in procesul de fabricatie a produselor din tutun, precum si cantitatile si motivul utilizarii acestora se transmit sub forma tabelului prevazut in anexa nr. 1.
(2) Tabelul prevazut in anexa nr. 1 se completeaza pentru toate produsele din tutun comercializate, pentru fiecare marca si pentru fiecare tip de produs din tutun, in limba engleza.
(3) Datele din tabelul prevazut in anexa nr. 1 reprezinta informatii cu caracter de secret de serviciu si sunt supuse prevederilor Hotararii Guvernului nr. 781/2002 privind protectia informatiilor secrete de serviciu.
(4) In vederea respectarii prevederilor alin. (3), ambalajul de transport al suportului informatiilor este inscriptionat cu mentiunea "Secret de serviciu".
(5) Datele din tabelul prevazut in anexa nr. 1 pot fi protejate impotriva copierii, modificarii si reproducerii, precum si pe perioada transmiterii postale, caz in care informatiile vor fi transmise in dublu exemplar (doua CDROM-uri/DVD-uri/floppy disk-uri) - unul pentru uz national si unul pentru a fi transmis Comisiei Europene.
Art. 6. - (1) Informatiile prevazute la art. 3
4 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 349/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la datele toxicologice disponibile producatorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate, se transmit sub forma tabelului prevazut in anexa nr. 2.
(2) Tabelul prevazut in anexa nr. 2 se completeaza prin bifarea coloanei pentru care producatorul sau importatorul detine date toxicologice.
(3) Forma completa a datelor toxicologice disponibile producatorului sau importatorului, mentionate in tabelul prevazut in anexa nr. 2, se furnizeaza pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, distinct de cel utilizat pentru tabelul din anexa nr. 1, la prima transmitere a dosarului produsului din tutun in forma prevazuta de actualul ordin, in limba romana sau engleza. La raportarile anuale ulterioare se vor mentiona doar datele toxicologice nou-aparute fata de raportarile anterioare.
Art. 7. - (1) In vederea aplicarii art. 3
4 alin. (3) si (4) din Legea nr. 349/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la informarea consumatorilor, producatorii sau importatorii de produse din tutun vor completa tabelul prevazut in anexa nr. 3 cu informatii despre ingredientele utilizate in procesul de fabricatie, cu exceptia celor care contin formule specifice de produs indicate de producator drept secret de fabricatie.
(2) Tabelul prevazut in anexa nr. 3 se completeaza in limba romana si in limba engleza in vederea transmiterii la Comisia Europeana.
(3) Tabelul prevazut in anexa nr. 3 se furnizeaza pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, distinct de cel utilizat pentru tabelul din anexa nr. 1.
Art. 8. - (1) Dosarul produsului din tutun este insotit de o declaratie pe propria raspundere a reprezentantului legal al companiei producatoare sau importatoare a produsului din tutun, conform careia listele sunt reale si completate pe baza tuturor informatiilor disponibile la momentul respectiv, conform modelului din anexa nr. 4.
(2) Dosarul produsului din tutun este insotit de un document de identificare a companiei producatoare sau importatoare a produsului din tutun, conform modelului din anexa nr. 5.
Art. 9. - (1) Informatiile cuprinse in dosarul produsului din tutun se transmit anual la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, pana la data de 1 septembrie.
(2) Institutul de Sanatate Publica Bucuresti ia toate masurile necesare asigurarii confidentialitatii datelor cuprinse in dosarele produselor de tutun.
(3) Institutul de Sanatate Publica Bucuresti desemneaza 2 experti pentru primirea, evaluarea si prelucrarea informatiilor cuprinse in dosarele produselor din tutun, in conformitate cu legislatia in vigoare privind regimul general al secretelor de serviciu.
(4) La primirea dosarului produsului din tutun, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti confirma primirea dosarului prin doua numere de inregistrare: unul din registrul de evidenta a informatiilor secrete de serviciu (pentru CDROM-ul/DVD-ul/floppy disk-ul inscriptionat cu mentiunea "Secret de serviciu") si unul din registrul general de inregistrare a documentelor (pentru informatiile care nu sunt considerate "secrete").
(5) Nu este permisa utilizarea niciunei parole sau a vreunei forme de protectie a datelor in interiorul fisierelor ce contin informatiile cuprinse in dosarul produsului din tutun, cu exceptia celor prevazute la art. 5 alin. (5).
(6) In cazul in care documentele nu pot fi deschise, producatorul sau importatorul de produse din tutun va fi informat in termen de 3 zile lucratoare de la primirea dosarului.
Art. 10. - (1) Institutul de Sanatate Publica Bucuresti evalueaza corectitudinea completarii tabelelor si conformitatea ingredientelor folosite in produsele din tutun cu Lista substantelor permise a fi utilizate in fabricarea produselor din tutun, prevazuta in anexa la Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 763/455/2004, cu completarile ulterioare.
(2) In cazul identificarii unor substante care nu sunt cuprinse in Lista substantelor permise a fi utilizate in fabricarea produselor din tutun, prevazuta in anexa la Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 763/455/2004, cu completarile ulterioare, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti informeaza Inspectia Sanitara de Stat din Ministerul Sanatatii Publice, in termen de 5 zile lucratoare de la data constatarii.
(3) Informatiile cuprinse in anexa nr. 3 sunt transmise de catre Institutul de Sanatate Publica Bucuresti in format electronic Autoritatii de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii Publice in termen de doua luni de la receptia lor, in vederea publicarii pe pagina de internet a ministerului.
Art. 11. - (1) In vederea implementarii art. 14
2 din Legea nr. 349/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, informatiile din dosarele produselor din tutun sunt transmise Comisiei Europene de catre Ministerul Sanatatii Publice, prin Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, pana la data de 31 decembrie a fiecarui an.
(2) Pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti furnizeaza Ministerului Sanatatii Publice lista dosarelor produselor din tutun transmise Comisiei Europene.
Art. 12. - (1) Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia art. 5, 6 si 7, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2009.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga art. 2 din Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 763/455/2004 pentru aprobarea Listei substantelor permise a fi utilizate in fabricarea produselor din tutun, cu completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 704 din 4 august 2004.
Art. 13. - Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 14. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu
Bucuresti, 22 iulie 2008.
Nr. 1.349.
Comentarii articol (0)