Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a stabilit marti, printr-un proiect de ordin, lista alimentelor interzise in scoli.
Potrivit prevederilor
Legii nr. 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar, MSP are obligatia de a intocmi si de a actualiza lista alimentelor interzise in scoli.
In acest sens, Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de ordin privind lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, conform recomandarilor specialistilor in nutritie. Proiectul a fost publicat marti pe site-ul MSP si se afla in dezbatere publica pana la data de 11 septembrie 2008.
De asemenea, actul normativ mai prevede ca in incinta unitatilor de invatamant sunt interzise prepararea, comercializarea si distribuirea oricaror alimente continute in lista elaborata de MSP.
Mai mult, agentii economici care distribuie si/sau comercializeaza alimente in incinta unitatilor de invatamant trebuie sa faca dovada compozitiei alimentelor prin eticheta, declaratie de conformitate de la producator sau buletine de analiza.
Proiectul de ordin contine niste exemple de alimente nerecomandate, si nu o lista exhaustiva a acestora. Lista va fi actualizata periodic, in functie de evolutia comportamentelor alimentare in randul copiilor si de politica generala in domeniul nutritiei.
Structura ordinului
-Anexa 1 face referire la alimentele supuse comercializarii si contine criteriile pe baza carora un aliment intra in categoria celor nerecomandate, precum si exemple de produse care, prin continutul ridicat de zahar, sare sau grasimi, pot deveni nerecomandate. .
-Anexele 2-5 contin principiile de baza ale alimentatiei sanatoase la copil si adolescent, necesarul zilnic de calorii si substante nutritive, echivalentele alimentare utilizate pentru alcatuirea meniurilor si piramida alimentara. Aceste anexe stau la baza alcatuirii meniurilor in acele colectivitati in care copiilor li se asigura cel putin o masa principala.
Interzis la hambugeri si cartofi prajiti
Lista alimentelor nerecomandate a fost alcatuita in functie de nivelul de zahar, grasimi si sare din alimente.
In acest sens, in unitatile de invatamant vor fi interzise prajiturile, bomboanele, hamburgerii, pizza, cartofii prajiti, alunele , semintele, snacks-urile cat si bauturile racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate sau a apei minerale imbuteliate.
Si alimentele neambalate sunt pe lista elaborata de MSP, printre ele aflandu-se sandvisurile neambalate si alimentele la vrac. Exceptie de la lista fac bananele si citricele, care pot fi comercializate si neambalate.
Ministerul Sanatatii: O lege cu probleme
Potrivit unui comunicat al MSP, in cadrul textului legii nr. 123/2008 au fost identificate cateva probleme:
a)Legea nu nominalizeaza centrele de plasament si unitatile de invatamant universitar, insa aceste unitati beneficiaza de cantine in care, de principiu, trebuie respectate aceleasi reguli. MSP va armoniza baza legala existenta astfel incat aceste tipuri de unitati sa respecte principiile generale in legatura cu prepararea alimentelor.
b)O problema in implementarea legii o constituie modalitatea de verificare a compozitiei alimentelor. Actuala legislatie in domeniul etichetarii nu prevede obligativitatea inscrierii pe eticheta a compozitiei alimentelor. Pe de alta parte, MSP nu poate adauga la legislatia generala de etichetare printr-un ordin. Ca urmare, reglementarea inscriptionarii alimentelor comercializate in scoli urmeaza sa fie rezolvata ulterior printr-un act normativ cu putere de hotarare de guvern. Solutia de moment a constat in solicitarea unei declaratii de conformitate din partea producatorului sau a unui buletin de analiza.
c)Legea aplica interdictia comercializarii si prepararii alimentelor nerecomandate in incinta unitatilor de invatamant, ceea ce presupune ca la 5 m de unitatea de invatamant aceste produse pot fi vandute.
_________________________
Nota Avocatnet.ro :
Proiectul de ordin al MSP poate fi vizualizat aici.
Comentarii articol (0)