Daca persoana obligata la plata taxei este o persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii, aceasta are obligatia de a desemna un reprezentant fiscal ca persoana obligata la plata taxei.
Pot fi desemnate ca reprezentanti fiscali orice persoane impozabile stabilite in Romania si inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal. Nu se admite insa coexistenta mai multor reprezentanti fiscali cu angajamente limitate.
Trebuie sa existe doar un singur reprezentant fiscal pentru ansamblul operatiunilor taxabile sau scutite cu drept de deducere, desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania.
Pentru desemnarea reprezentantului fiscal persoana straina trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat ca platitor de impozite si taxe. Cererea va fi insotita si de:
- declaratia de incepere a activitatii, care va cuprinde: data, volumul si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania. Ulterior inceperii activitatii, volumul si natura activitatii pot fi modificate potrivit prevederilor contractuale, aceste modificari urmand a fi comunicate si organului fiscal competent la care reprezentantul fiscal este inregistrat ca platitor de impozite si taxe;
- copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile respective;
- acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor si valoarea estimata a acestora.
Organul fiscal verifica indeplinirea conditiilor prevazute mai sus si, in termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii, comunica decizia luata atat persoanei impozabile nestabilita in Romania, cat si persoanei propuse ca reprezentant fiscal de aceasta.
In cazul respingerii cererii, decizia se comunica ambelor parti, cu motivarea refuzului. Daca cererea este acceptata, odata cu transmiterea deciziei de aprobare se indica si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal ca mandatar al persoanei impozabile. Acest cod va fi diferit de codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit pentru activitatea proprie a acestuia.
Dupa ce a fost acceptat de organul fiscal, reprezentantul fiscal este raspunzator, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind TVA, pentru toate operatiunile efectuate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania atat timp cat dureaza mandatul sau. In acelasi timp, persoana care a desemnat-o o alta persoana ca reprezentant fiscal este si ea tinuta raspunzatoare individual si in solidar cu reprezentantul pentru plata taxei.
Reprezentantul fiscal este mandatat sa emita factura destinata beneficiarului persoanei straine. Va emite factura pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxa corespunzator operatiunilor respective, pe care o transmite beneficiarului.
In ceea ce priveste dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor efectuate in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania, pentru exercitarea acestuia reprezentantul fiscal trebuie sa detina documentele prevazute de lege iar facturile emise trebuie sa contina toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.
Nu este permis reprezentantului fiscal sa evidentieze in decontul de taxa depus pentru activitatea proprie, pentru care este inregistrat in scopuri de TVA, operatiunile desfasurate in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania, pentru care depune un decont de taxa separat. El trebuie sa depuna decont de TVA separat pentru operatiunile desfasurate in Romania de persoana pe care o reprezinta. Daca este mandatat de mai multe persoane impozabile stabilite in strainatate, trebuie sa depuna cate un decont de TVA pentru fiecare persoana impozabila nestabilita in Romania pe care o reprezinta.
Nu sunt exista obligatii sau restrictii privind moneda in care se fac decontarile sau privind modalitatea in care se realizeaza decontarile, respectiv prin reprezentantul fiscal, sau direct intre persoana impozabila nestabilita in Romania si clientii/furnizorii acesteia.
Daca mandatul reprezentantului fiscal inceteaza inainte de sfarsitul perioadei in care persoana straina ar avea obligatia platii TVA in Romania, aceasta din urma este obligata fie sa prelungeasca mandatul reprezentantului fiscal, fie sa mandateze alt reprezentant fiscal pe perioada ramasa, fie sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, daca este o persoana impozabila stabilita in Comunitate.
Reprezentantul fiscal poate sa renunte la angajamentul asumat printr-o cerere adresata organului fiscal competent. In cerere trebuie sa precizeze ultimul decont de taxa pe valoarea adaugata pe care il va depune in aceasta calitate si sa propuna o data ulterioara depunerii cererii cand va lua sfarsit mandatul sau. De asemenea, este obligat sa precizeze daca renuntarea la mandat se datoreaza incetarii activitatii in Romania a persoanei impozabile nestabilite in Romania, sau se datoreaza inregistrarii directe in Romania, fara reprezentant fiscal, a persoanei impozabile stabilite in Comunitate pe care o reprezinta.
Daca persoana straina isi continua operatiunile taxabile in Romania, cererea poate fi acceptata numai daca aceasta a intocmit toate formalitatile necesare desemnarii unui alt reprezentant fiscal, iar acest nou reprezentant fiscal a fost acceptat ca atare de catre organul fiscal competent sau, dupa caz, in situatia in care persoana impozabila, daca este stabilita in Comunitate, opteaza sa se inregistreze in Romania fara sa desemneze un reprezentant fiscal.
Daca ulterior desemnarii unui reprezentant fiscal persoana straina devine persoana stabilita in Romania, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal este preluat de persoana straina care devine inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, ca persoana stabilita in Romania. In aceasta situatie suma negativa de taxa sau suma de plata din ultimul decont de TVA depus de reprezentantul fiscal sunt preluate de persoana impozabila care a devenit stabilita in Romania deoarece din punct de vedere al taxei operatiunile realizate prin reprezentant fiscal sunt operatiuni apartinand persoanei impozabile care initial nu a fost stabilita in Romania, iar ulterior a devenit stabilita in Romania.
Comentarii articol (2)