Situatia prezentata de user
Un cuplu detine un apartament si un garaj, insa nu vor sa lase fiului lor aceste proprietati drept mostenire, ci nepotului lor.
Problema o reprezinta decesul sotiei, care a lasat un testament olograf semnat de doi martori. Prin acesta act ii lasa sotului partea ei din proprietati. Sotul ar vrea sa deschida succesiunea acum, dar nu ar vrea ca fiul sau sa fie chemat, deoarece acesta ar contesta in instanta testamentul olograf, chiar daca stie ca este scris de mama sa.
Nu exista probe, singurul inscris ramas dupa mama sa este semnatura de pe contractul de apartament, iar acest lucru ar lungi procesul foarte mult.
Intrebarile userului
Ce este de facut pentru a se evita un proces?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user mentioneaza conditiile care trebuie intrunite pentru ca testamentul olograf sa fie valabil. Cele trei conditii sunt urmatoarele:
-sa fie scris in intregime,
- sa fie semnat
- si sa fie datat de testator.
De asemenea, acesta adauga faptul ca fiul are un drept numit rezerva succesorala care se intinde asupra 3/8 parti din partea de apartament a mamei sale de care aceasta nu putea dispune prin testament sau donatie pentru ca legea o interzice in mod expres.
In opinia acestuia, solutia ar fi partajul si despagubirea cu bani a fiului pentru partea sa de apartament. Daca testamentul nu este valabil, partea sa va fi, desigur, mai mare.
Un alt utilizator al forumului considera ca in urma mostenirii legale (fara testament), sotului ii revine 1/4 parti, conform art. 1 lit. a din Legea nr. 319/1944:
„Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza: a) cand vine la succesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime”. Astfel, fiului ii va reveni 3/4 parti, adica restul, cum precizeaza art. 669 Cod civ.
Daca fiul cere reductiunea legatului,. mostenirea cu testament face ca sotul sa primeasca 5/8 din proprietati, iar fiul fiul 3/8 parti, adica 1/2 din 3/4. (art. 841-847 Cod civ.).
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)