ACCES GRATUIT
Ordonanta nr. 25/2008
EcoTaxa pe pungile romanilor, aplicata de la 1 ianuarie 2009
Guvernul a decis introducerea EcoTaxei care se va aplica de la 1 ianuarie 2009, pentru fiecare punga din materiale care nu sunt biodegradabile. EcoTaxa va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere si va fi directionata catre Fondul de mediu.
Articolul continuă mai jos
Prin
Ordonanta nr. 25/2008, aprobata in sedinta de saptamana trecuta si
publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 628, din 29 august 2008, Guvernul a introdus o
taxa in valoare de 0,2 lei (2000 de lei vechi) pentru fiecare punga de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile.
EcoTaxa, asa cum este denumita prin OG nr. 25/2008, se va aplica de la 1
ianuarie 2009 si va fi incasata de la
operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere.
Asa cum reiese din nota de fundamentare a actului normativ al Guvernului, Romania s-a confruntat in ultima perioada cu problema volumelor mari de deseuri de ambalaje, in special a ambalajelor de desfacere - pungi de tip sacose- , care se regasesc in mare masura abandonate in mediu.
„ Introducerea unei taxe, denumita Eco Taxa, are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin
descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile”, se mai arata in nota de fundamentare a OG nr. 25/2008.
Noi obligatii si amenzi intre 2000 si 2500 de lei
Comerciantii vor fi obligati sa evidentieze distinct EcoTaxa pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia va trebui afisata la loc vizibil, in vederea informarii consumatorilor finali.
Taxa va trebui declarata si platita lunar de catre operatorii economici care introduc pe piata astfel de pungi de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile. Nedepunerea pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu va constitui
contraventie si se va sanctiona cu
amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei.
Cu aceeasi amenda se va sanctiona si neafisarea la loc vizibil a valorii EcoTaxei.
Potrivit OG nr. 25/2008, Administratia Fondului va publica anual, pe pagina de internet proprie, registrul operatorilor economici inregistrati ca si contribuabili la Fondul pentru mediu, care cuprinde denumirea operatorului economic si tipul de contributie si/sau taxa cu care acesta este inregistrat.
____________
Magazinul AvocatNet.ro recomanda:
Fiscalitate de la lege la practica. Editia 5
Autori: D. Catarama, D. Stefan, Serbanescu Cosmin, Tatu Lucian
Editura: C.H. BECK
Citește mai mult despre
taxe
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (19)