Situatia prezentata de user
O persoana vrea sa vanda un teren pentru care exista doar o specificare in registrul agricol, la primaria comunei in care locuieste. Acest teren nu valoreaza foarte mult, dat fiind faptul ca nu se afla intr-o zona buna, iar din acest motiv proprietarii vor sa profite de ocazia ivita si sa il vanda.
Intrebarile userului
Actul de la registrul agricol se poate considera act de proprietate sau este nevoie de "convertirea" lui intr-un titlu de proprietate?
Mentiunea respectiva este suficienta pentru a se face actul de vanzare-cumparare?
Ce se poate face pentru ca terenul sa fie vandut? Un notar sau un avocat poate elibera un act de proprietate pe baza adeverintei din care reiese ca terenul respectiv figureaza in registrul agricol? De ce altceva mai este nevoie?
Raspunsurile si explicatiile userilor
Un user considera ca simplul fapt ca terenul este trecut in registru agricol nu este suficient pentru a-l putea vinde. Astfel ca, pentru a vinde acest teren, trebuie sa existe un act oficial din care sa reiasa ca persoana respectiva este proprietarul acestui pamint. In consecinta, este necesar un titlu de proprietate.
Un alt user considera, de asemenea, ca un teren nu poate fi vandut doar pe baza unei adeverinte eliberate de primarie. Trebuie ca primaria se elibereze, daca terenul este liber de orice fel de sarcini, un Titlu de proprietate. Apoi acesta poate fi vandut. Pe baza unei simple adeverinte, doar se poate promite cuiva ca terenul va fi vandut. Din acest motiv, este obligatoriu mersul la notar.
Acest user face trimitere si la legea privind circulatia juridica a terenurilor:
Art. 2-(1)Terenurile cu sau fara constructii, situate in intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau de intinderea lor, pot fi instrainate si dobândite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(2)In cazul in care prin acte juridice intre vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fara constructie, indiferent de destinatia sau intinderea acestora, dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator.
Art. 4-Cu exceptia litigiilor privind reconstituirea dreptului de proprietate privata si legalitatea titlului de proprietate, conform legilor fondului funciar, existenta unui litigiu privitor la un teren cu sau fara constructii nu impiedica instrainarea acestuia si nici constituirea altor drepturi reale sau de creanta, dupa caz.
Pe de alta parte, un alt user considera ca titlul de proprietate se emite de prefectura judeteana la cererea primariei.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (8)