avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare teren trecut in registrul agricol
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare teren trecut in registrul agricol

Am descoperit acum acest forum, care mi se pare foarte interesant.
As avea nevoie de un sfat in legatura cu vanzarea unui teren ale carui acte de proprietate (daca le putem numi asa) imi ridica unele dubii... Mai precis, este vorba de un teren pentru care exista doar o specificare in registrul agricol, la primaria comunei unde locuieste bunica mea. Terenul acela nu valoreaza cine stie ce, dimpotriva, pentru ca se afla intr-o zona locuita de romi, de aceea nu vrem sa pierdem ocazia asta.
Intrebare:
Actul acela de la registrul agricol se poate considera act de proprietate sau e nevoie de "convertirea" lui intr-un titlu de proprietate? este suficient pentru a se face actul de vanzare-cumparare?
Va multumesc anticipat, o zi buna,
Roxana P
Cel mai recent răspuns: roxaP , utilizator 15:25, 8 Septembrie 2008
Simplu fapt ca terenul este trecut in registru agricol nu e suficient pentru al putea vinde. Dumneavoastra ca sa puteti vinde acest teren, trebuie sa aveti un act oficial din care sa reiasa ca sunteti proprietarul acestui pamint. In consecinta va trebuie titlu de proprietate.
Va multumesc pentru raspuns, acum as dori sa aflu ce se poate face ca sa il vindem. Un notar (sau avocat?) poate elibera un act de proprietate pe baza adeverintei din care reiese ca terenul respectiv figureaza in registrul agricol? Daca da, de ce mai avem nevoie? Am vazut ca sunteti din Constanta, daca aveti colaboratori in Ploiesti as fi interesata sa merg inainte cu practica (presupunand ca este posibil:) )
Nu se poate vinde un teren doar pe baza unei adeverinte eliberate de primarie. Trebuie ca primaria se va elibereze daca terenul este liber de orice fel de sarcini un Titlu de proprietate si apoi puteti sa il vindeti linistita. Pe baza unei simple adeverinte puteti doar promite cuiva ca il veti vinde nu il si puteti vinde efectiv. Este obligatoriu mersul la notar.
extras din legea privind circulatia juridica a terenurilor
Art. 2
(1)Terenurile cu sau fara constructii, situate în intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau de întinderea lor, pot fi înstrainate si dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(2)În cazul în care prin acte juridice între vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fara constructie, indiferent de destinatia sau întinderea acestora, dispozitiile alin. (1) se aplica în mod corespunzator.
Art. 4
Cu exceptia litigiilor privind reconstituirea dreptului de proprietate privata si legalitatea titlului de proprietate, conform legilor fondului funciar, existenta unui litigiu privitor la un teren cu sau fara constructii nu împiedica înstrainarea acestuia si nici constituirea altor drepturi reale sau de creanta, dupa caz.
Va multumesc pentru raspuns. Deci trebuie sa cer intai la primarie sa imi elibereze titlul de proprietate.
Titlul de proprietate se emite de prefectura judeteana la crerea primariei.

Alte discuții în legătură

Posesie teren morariu1957 morariu1957 In anul 2006 am cumparat o parcela de pamint arabil in suprafata de 1000 m in intravilanul localitatii in baza unei chitante de mina cu martori ,nu am putut cu ... (vezi toată discuția)
Mostenitori luciano72 luciano72 un act de vanzare cumparare facut de mana din care un cumparator este si martor si fara a fi prezent un notar ,este valabil? (vezi toată discuția)
Intabulare teren extravilan lili ticala lili ticala Am cumparat in 2001 un teren de 1ha(extravilan) in baza unei conventii(intre mine si vanzator)in prezenta a 2 martori;as dori sa ma intabulez,deoarece ... (vezi toată discuția)