Daca are ca obiect un bun imobil, contractul de vanzare cumparare trebuie incheiat obligatoriu la notarul public.
Forma autentica este obligatorie, ca o conditie de validitate, doar pentru instrainarea imobilului teren/locuinta.
"Terenurile cu sau fara constructii, situate in intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau de intinderea lor, pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute." - art. 2, titlul X din legea 247/2005.
Legea 114/1996 art. 10 indice 1 :"Locuintele si unitatile individuale pot fi instrainate prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute."
Deci, in cazul constructiilor(cu exceptia locuintelor, pentru ca intre timp s-a modificat legea 114/1996 #-o), transferul proprietatii are loc in mod valabil in momentul realizarii acordului de vointa al partilor, operand dispozitiile art. 1295 din Codul Civil: "Vinderea este perfecta între părţi şi proprietatea este de drept strămutată la cumpărător, în privinţa vânzătorului, îndată ce părţile s-au învoit asupra lucrului şi asupra preţului, deşi lucrul încă nu se va fi predat şi preţul încă nu se va fi numărat."
un act de vanzare cumparare facut de mana din care un cumparator este si martor si fara a fi prezent un notar ,este valabil?
din care un cumparator este si martor
N-am inteles asta, ori e cumparator, ori e martor?
Prezenta martorului nu are nici o relevanta, pentru ca intre parti, dovada actelor juridice cu o valoare mai mare de 250 de lei nu se poate face decat prin act autentic sau sub semnatura privata.
Daca in cazul dumneavoastra e vorba de un teren/o locuinta (nu ati precizat), actul de "vanzare-cumparare" facut de mana are valoarea unui antecontract: fie perfectati vanzarea-cumpararea la notar, fie alegeti calea unei actiuni pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.